понеділок, 07 грудня 2009 18:28

Із палаючого клубу вибігали з бокалами

У ніч на 5 грудня у клубі "Хромая лошадь" у російському місті Перм сталася пожежа. Загинули 113 осіб, понад 120 — у лікарнях із опіками. Тієї ночі святкували 8-річчя закладу. Запалили феєрверк, від якого зайнялася обплетена лозою стеля. У приміщенні був один вихід, утворилася тиснява. Через це більшість не встигли вибігти і задихнулися.

Феєрверк запалили близько першої ночі: до стелі вистрелили два невеликі снопи іскор. Ведучий запросив на сцену людей, які народилися цього дня. Підійшли дві жінки. Доки говорив із ними, зайнялася лоза. Кілька секунд люди думали, що це — частина шоу. Невдовзі у приміщення повалив дим. На відеозапису, який зробив один із відвідувачів того вечора чути, як ведучий каже: "Ми горимо, всі з клубу!" На відео видно, як люди біжать до виходу — більшість із бокалами.

— Спочатку вибігали чоловіки років 40 — цілі, у дорогих костюмах. Один із них попросив у мене сигарету — я подумав, це від нервів, дав. А він закурив і кинувся до припаркованої біля клубу машини. Я крикнув: "Куди? Тут допомогти треба!". Але ніхто навіть не обернувся, — розповідає Олександр Бугров, мешканець сусіднього із клубом будинку.

Житель Пермі Михайло Якимов, 40 років, у своєму інтернет-щоденнику згадує:

Люди думали, що це — частина шоу

— Я допомагав класти людей на асфальт — їх виносили чорними і мокрими, наче з лазні. Намагався усіх перевертати на бік. Так порадив медик. Один напідпитку торсав лежачих, кричав їм: "Ти живий?". Бив по щоках.

27-річний Павло з Пермі в пожежі втратив друга Романа. У того лишилися дружина і 1,5-річний син. У своєму інтернет-щоденнику про вечір 4 грудня він пише:

— У "Хромую лошадь" Ромку запросив приятель на день народження. Я відвіз його туди, але сам не схотів іти, поїхав додому. Через годину почув у новинах про трагедію і одразу туди поїхав. Цілю ніч чергували з друзями: обдзвонювали лікарні, перевіряли списки. Я заспокоював Ромчину дружину. Коли почали розпізнавати загиблих, пробився у морг без черги. Тіло друга впізнав по застібках на джинсах. Не знав, як про це розповісти його дружині.

Щодо директора клубу Світлани Єфремової порушили кримінальну справу. Родичам загиблих обіцяють виплатити по 100 тис. руб. (27,3 тис. грн. — "ГПУ").

Люди думали, що це — частина шоу

Зараз ви читаєте новину «Із палаючого клубу вибігали з бокалами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути