середа, 15 квітня 2009 18:19

Івана Дем"янюка можуть судити у США

Автор: фото: REUTERS/Ron Kuntz
  Працівники імміграційної поліції США виносять Івана Дем’янюка у вівторок на візку з його домівки в місті Клівленд, аби відправити до Німеччини. За якийсь час суд призупинив рішення про депортацію. З таким проханням звернувся син Дем’янюка
Працівники імміграційної поліції США виносять Івана Дем’янюка у вівторок на візку з його домівки в місті Клівленд, аби відправити до Німеччини. За якийсь час суд призупинив рішення про депортацію. З таким проханням звернувся син Дем’янюка

Імміграційна служба США спробувала депортувати 89-річного Івана Дем"янюка до Німеччини. Там його мали судити за вбивства часів Другої світової війни, коли він був охоронцем у нацистських концтаборах. Однак чоловік, якого в"язні колись називали "Іваном Грозним", виявився заслабким для перельоту.

Шість працівників імміграційної поліції винесли Дем"янюка в інвалідному візку з його дому в Клівленді, штат Огайо. Чоловік ледь дихав. Йому до обличчя прикладали кисневу маску. Навколо зібралися родичі, які благали залишити його в спокої.

— Він не переживе перельоту, — кричала дружина Дем"янюка Віра. — Ви сплюндрували йому життя своїми підозрами, дайте йому хоч померти спокійно.

Дем"янюк народився у Вінницькій області. Працював автомеханіком. 1952 року іммігрував до США, а звідти — до Ізраїля. Там його арештували за підозри у військових злочинах — одразу кілька людей упізнали в Дем"янюку охоронця концтаборів у польських Треблінці, Майданеку та Собіборі.

— Він був найжорстокішим з-поміж усіх. Гірший за німців. Його призначили начальником охоронців, тож він більше не мав відводити людей до газових камер. Однак  робив це й особисто вмикав вентиль. Йому подобалося, — розповів один із уцілілих євреїв на суді.

1988 року в Ізраїлі Дем"янюка визнали винним у смерті 29 тис. людей і засудили до смертної кари. Однак пізніше верховний суд Ізраїлю рішення скасував — не було впевненості, що саме українець був Іваном Грозним. Дем"янюк перебрався до США. Протягом 20 років мисливці за нацистськими злочинцями вимагали його засудження. Українця позбавили американського громадянства.

Німеччина погодилася судити його в себе. Однак лікарі встановили, що Дем"янюк перельоту не витримає. Нині розглядають можливість винести йому вирок у США.

Зараз ви читаєте новину «Івана Дем"янюка можуть судити у США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути