вівторок, 31 травня 2011 08:00

Гривня впаде восени 2012-го

— Перед президентськими виборами взимку 2010-го людям піднімали зарплати, пенсії, стипендії. Гроші просто надрукували, — пояснює причини кризи мінський політолог Алес Лахвінець, 39 років. — А економіка живе за іншими законами. Треба реально визначити, що державний бюджет може дозволити, а що ні. Олександр Лукашенко не йде на глобальні перетворення. Розуміє, що реформи призведуть до зміни власників, появи у країні незалежних людей. Це означатиме послаблення політичного контролю над економікою. А він — складова його політичного панування.

Вплинуло на ситуацію і запровадження експортного мита на нафтопродукти, які Білорусь купувала в Росії та реекспортувала на Захід. Мито зменшило рентабельність нафтопереробки, це позначилося на прибутках держави. Від березня бракує валюти в обмінниках. Нацбанк штучно стримував падіння рубля.

— Білоруська економіка є прикладом державного капіталізму. Основні проекти фінансують через державний банк. Усе централізовано, — зазначає економіст Володимир Лановий, 59 років. — Структурно економіка деформована під пріоритети не ринку, а догматичних уявлень. У ній завжди буде дисбаланс фінансової системи, бо проблеми вирішують так: укидають незабезпечені гроші.

Те, що зараз відбувається в Білорусі, ми мали у першій половині 1990-х та 2008-го. Та й зараз уряд накачав економіку борговими грошима. Настане час розплачуватись за основними зобов'язаннями, тоді держава провалить курс гривні. Валюти забракне.

Якщо Міжнародний валютний фонд допоможе нам із кредитом, падіння гривні буде восени 2012-го. Ці кошти дають час, щоби перебудувати економіку, вивести її з глухого кута. Але в нас гроші витрачають на будівельні проекти під Євро-2012. Ми йдемо сліпо на цей чемпіонат, а після нього буде провал. Якщо МФВ припинить фінансування, обвал курсу гривні станеться ще до кінця 2011-го.

Зараз ви читаєте новину «Гривня впаде восени 2012-го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути