понеділок, 09 листопада 2009 18:01

Електроенергію у Європу постачатимуть із Сахари

Із 2015 року електроенергію до Європи постачатимуть із Північної Африки. У пустелі Сахара побудують мережу теплоелектростанцій, які працюватимуть від сонячної енергії. Проект обійдеться в $400 млрд. Ним займається об"єднання "Дезертек", в складі якого 12 європейських компаній. Більшість із них — німецькі, зокрема "Дойче Банк" і компанія "Сіменс".

2007 року "Дезертек" збудувало пробну станцію в Сахарі. Вона складається з десятків величезних дзеркал, які відбивають сонячні промені на контейнери з водою. Від високої температури вода закипає, пара заставляє рухатися турбіни — так виробляється енергія. Денного сонячного тепла вистачає, щоб турбіни працювали 24 год. на добу.

Із Сахари до Європи проведуть кабельну мережу, через яку постачатимуть струм. До 2050 року теплогенератори в Сахарі забезпечуватимуть понад 15% усієї енергії, яка надходить у Європу. Цим струмом також користуватимуться країни Північної Африки — Алжир, Єгипет, Лівія, Марокко тощо.

Проект "Дезертек" підтримав німецький уряд на чолі з канцлером 55-річною Ангелою Меркель. Сонячна енергія значно дешевша за нафту й газ. Окрім того, вона зменшить залежність Європи від російських енергетичних ресурсів. Сонячні електростанції безпечні для довкілля — вони не забруднюють атмосферу викидами вуглецю.

Зараз ви читаєте новину «Електроенергію у Європу постачатимуть із Сахари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути