пʼятниця, 18 березня 2016 05:35

Брейвік вимагає кращих умов утримання

37-річний норвезький терорист Андерс Брейвік вимагає в суді ­кращих умов утримання у в'язниці. Скаржиться, що зараз порушують його права. Суд триватиме з 15 по 18 березня.

— Основне його ­заняття в тюрмі — навчання. Зараз вчитися припинив. Це ознака того, що ізоляція погано впливає на його душевне здоров'я, — говорить захисник Брейвіка.

Про намір терориста оскаржити свій режим стало відомо 4 березня. За два дні до цього генпрокуратура Норвегії заявила, що норми європейської конвенції щодо Брейвіка дотримуються. Засуджений має доступ до трьох приміщень: житлового, навчального й тренажерної зали. Йому заборонено спілкуватися з іншими ув'язненими, проте може говорити з охоронцями й персоналом в'язниці. Крім цього, користується телевізором, комп'ютером без виходу в інтернет та ігровою приставкою. Може виходити на свіже повітря.

У листі до дирекції в'язниці Брейвік написав, що його камера погано оснащена й негарна. Скаржився на холодну каву і що на хліб мажуть мало масла. Також не дозволяють користуватися зволожувальним кремом.

Листування ув'язненого перевіряють. Співробітники виправної установи спостерігають за зустрічами з гостями з-за скляної перегородки. Якщо умови утримання злочинця визнають надто суворими, суд накаже їх пом'якшити. У вересні торік Брейвік погрожував голодуванням через це.

Андерс Берінг Брейвік вчинив два теракти. 22 липня 2011 року вісім осіб загинули у центрі Осло та 69 — у літньому молодіжному таборі Робітничої партії на острові Утейа. Одразу після затримання Брейвік зізнався у скоєнні нападів, проте винним себе не вважав. Казав, що намагався припинити падіння норвезької культури. У серпні 2012-го Брейвіка засудили до 21 року в'язниці — це максимальне покарання, передбачене місцевим законодавством.

Зараз ви читаєте новину «Брейвік вимагає кращих умов утримання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути