вівторок, 17 травня 2011 02:45

Баранів поять горілкою перед боєм

Щороку в травні в афганській столиці Кабулі відбуваються баранячі бої.

— Це — одна з найулюбленіших весняних забав упродовж багатьох століть, — каже 45-річний афганець Айказ Міраян. — Баранячі бої не такі жахливі, як, наприклад, іспанська корида, тому що сенс тут не в загибелі однієї з тварин, а в самому процесі поєдинку.

Змагання проводять у полі за містом. Тварин перевозять у звичайних легкових автомобілях.

— У мене немає вантажівки, — продовжує Айказ. — Я кладу барана на заднє сидіння свого "форда". З обох боків його обсідають діти. Тримають за копита й роги, щоб не пручався. Дехто приносить барана на плечах. Але мій важить 150 кілограмів. Я його навіть не закину на спину.

Бійцівський баран коштує від $800 до $2,0 тис. Його загартовують від народження. Обирають найбільше ягня з виводку, рано відлучають від матері, часто закривають самого у хліві, не пускають до самиць.

Айказ п'ять років возить барана на змагання.

— Він розуміє кожне моє слово і жест. Тупну ногою, і кидається на противника. Коли кричу "ай-ай-ай", розуміє, що доклав мало сили. Боїться програти, бо біля пояса я ношу срібний ніж. Знає, що програш для нього може закінчитися смертю. Усі бояться виставляти своїх баранів проти мого Шая. Часто просять припинити бій, бо Шай може зробити з конкурента відбивну. Торік мій баран відстояв титул найсильнішого у Кабулі. Цього року підросло троє конкурентів. Боюся, що доведеться поступитися молодшим.

До бою допускають барана, який досяг 1,2 м завдовжки, має в грудині 1 м і важить понад 100 кг. Він повинен бути не старший як 8 років. Роги самців із віком починають закручуватися по спіралі й можуть сягати завдовжки метра.

— На змагання не пускають жінок і дівчат. Це — чоловіча розвага. Жінка може відволікти барана або сполохати своїм репетом, — каже Айказ.

Перед боєм у горлянку тварині заливають 100 г горілки, настояної на полину. Годують перед тим сухим листям чагарника, яке гірчить. Барани сердяться, очі наливаються кров'ю. Їх ставлять морда до морди.

— Торік один із баранів пробіг повз свого противника і попер у натовп. Рогами порвав живіт глядачеві. Добре, що поряд жив хороший лікар. Він зашив киші й зупинив кровотечу, — згадує Айказ. — Цього року на полі чергуватиме "швидка".

Баранів, які в бою отримують серйозні поранення, пускають під ніж.

— Якщо тварина стікає кров'ю, ріжемо на місці. Лікувати дорого, та й навряд чи на ній вдасться ще заробити. Програв раз-двічі, і більше ніхто на тебе ставку не зробить. Три роки тому зарізав барана Гобу. Мої діти дуже любили його. Відмовилися їсти м'ясо з нього. Я запік баранячі ноги в тісті й подав на весіллі своєї доньки.

Змагання триватимуть до 20 травня. Визначать трьох переможців. Їхнім власникам дістанеться по $3 тис.

Зараз ви читаєте новину «Баранів поять горілкою перед боєм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути