пʼятниця, 13 листопада 2015 05:05

3,8 мільярда гривень віддали за портрет оголеної

Автор: ФОТО З САЙТА www.christies.com
  Картину ”Оголена, що лежить” італійський художник та скульптор Амадео Модільяні написав у ­1917–1918 роках. Увійшла до циклу із 30 жіночих портретів у стилі ню
Картину ”Оголена, що лежить” італійський художник та скульптор Амадео Модільяні написав у ­1917–1918 роках. Увійшла до циклу із 30 жіночих портретів у стилі ню

Картину "Оголена, що лежить" італійського скульптора і художника Амадео Модільяні продали за $170,4 млн — 3,8 млрд грн — на нью-йоркському аукціоні "Крістіс". Його організували у понеділок, 9 листопада. В історії торгів дорожчою була тільки робота Пабло Пікассо "Алжирські жінки". У травні цього року її купили за $179 млн.

"Оголена, що лежить" намальована у 1917–1918 роках у Парижі, де жив Модільяні. ­Серію полотен у стилі ню йому за­­мо­вив польський поет Леопольд Зборовський — покровитель художника.

Той зробив 30 відвертих портретів. Їх виставили у галереї Берти Вейль у Парижі ­напроти поліцейської дільниці. Це викликало обурення правоохоронців. Виставку наказали закрити.

Амадео Модільяні любив зображати свою кохану Жанну Ебутерн. Вона стала натурницею для 25 картин художника. Зустрілися у Парижі 1917-го. Наступного року в пари народилася донька. За рік жінка знову завагітніла. Закохані вирішили побратися. Однак через туберкульозний менінгіт 35-річний Модільяні помер. За день на дев'ятому місяці вагітності Жанна скоїла самогубство. Їй було 22 роки.

За життя Модільяні не мав успіху. Коштів на життя у Парижі бракувало. Мати надсилала гроші з Італії. Інколи лишав роботи на орендованих квартирах, коли доводилося виїжджати через неможливість заплатити.

Створив 16 портретів поетеси Анни Ахматової. Познайомилися у Парижі під час її весільної подорожі з Миколою Гумільовим.

— Він був таким бідним, що у Люксембурзькому саду ми завжди сиділи на лавці, а не на платних стільцях, як було заведено. Та ніколи не скаржився на злидні й очевидне невизнання свого таланту, — згадувала Ахматова.

Слава до Амадео ­Модільяні прийшла після смерті. ­2010-го дві його картини продали з аукціону "Сотбіс" за $60,6 і $68,9 млн — 1,4 та 1,6 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «3,8 мільярда гривень віддали за портрет оголеної». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути