вівторок, 19 липня 2016 07:00

32 роки триває конфлікт із курдами

Туреччина займає площу 783 тис. кв. км. Населення — 76 млн. Валовий внутрішній продукт на душу населення — $19 тис. (в Україні — в 2,5 разу менше).

У 1920-х Мустафа Кемаль Ататюрк провів реформи — скасував шаріат, створив систему національної освіти, жінкам заборонив носити паранджі.

Вперше армія здійснила переворот у Туреччині 1960 року. Військові були незадоволені корупцією і репресіями проти опонентів Демократичної партії. У травні її лідерів заарештували і судили. За рік стратили колишнього главу уряду, міністра фінансів і міністра закордонних справ.

1971-го примусили прем'єр-міністра Сулеймана Деміреля піти у відставку. Внесли зміни в конституцію — військові отримували більше влади. Суттєво обмежили свободу преси.

1980-го військові прийшли до влади у результаті збройних протистоянь. Доти від політичних репресій уряду загинули понад 5 тис. людей. За три роки прийняли понад 800 законів, що закріплювали владу армії. 14 тис. турків позбавили громадянства.

1997-го військові вимагали в прем'єр-міністра Неджметтіна Ербакана відійти від ісламістської політики. Уряд пішов у відставку.

В аграрному секторі зайняті близько чверті населення. У туристичній галузі працюють понад 2 млн людей. Сфера послуг приносить майже 60% валового внутрішнього продукту.

Із 1984 року триває військовий конфлікт із курдами на південному сході країни.

Зараз ви читаєте новину «32 роки триває конфлікт із курдами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути