четвер, 18 березня 2021 14:11

Загострення між США і РФ: Байден хоче показати, що він жорсткіший за Трампа

Загострення між США і РФ: Байден хоче показати, що він жорсткіший за Трампа
Прихід Байдена призвів до тактичної ескалації між Штатами і РФ. Reuters

США запровадять персональні санкції проти окремих осіб в російському уряді. Можливо, американська сторона захоче активніше включитися в переговорний процес навколо Донбасу та Криму, сказав у розмові з Gazeta.ua аналітик Українського інституту майбутнього Ілія Куса. У доповіді американської розвідки ідеться, що президент Росії Володимир Путін уповноважив свої розвідувальні служби поширювати дезінформацію про президента США Джо Байдена, аби підвищити шанси перемоги Дональда Трампа на виборах.

Джо Байден дав ствердну відповідь на питання, чи вважає він Володимира Путіна вбивцею. Він заявив, що президент РФ заплатить свою ціну за те, що втрутився у вибори в Штатах. Ця заява може змінити стосунки США і РФ?

Вона відображає бажання Байдена показати, що він є більш жорстким відносно Росії, ніж Трамп. І буде боротися з різними авторитарними режимами по всьому світу. Його заява – це повернення до часів Обами - сприйняття зовнішньої політики на російському напрямку.

Відносини США з Росією погіршувалися планомірно з 2007 року і кращими не ставали. Прихід Байдена призвів до ще однієї тактичної ескалації. Це було зрозуміло від самого початку з позиції самого Джо Байдена, який розкачував ідею, що він буде кращим за Трампа.

Ще два тижні тому США анонсували, що запровадять нові санкції проти Росії. Якраз під приводом боротьби з дезінформацією і з втручанням у американські вибори. Доповідь американської розвідки підкріпить аргументи американської влади, коли вони оголосять про запровадження нових обмежень.

Які саме вони можуть бути?

Думаю, що це будуть в основному персональні блокуючи санкції проти окремих осіб в російському уряді та в напівурядових структурах. Була така інформація в ЗМІ, не знаю, чи оголосять вони це на офіційному рівні, включать високопоставлених чиновників, політиків, які не пов'язані безпосередньо з кібератаками або силовими структурами, але наближені до Путіна. Можливо, хтось з олігархів. Про секторальні економічні санкції мова не йде, а скоріше за все лише про персональні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рубль почав стрімко падати після висловлювань Байдена про Путіна

Українська влада має реагувати на цю доповідь? Як саме?

На втручання у американські вибори Україна ніяк не може відреагувати. Від нас ніхто не може вимагати реакції. Ця доповідь більше потрібна самому президенту США. Вона стосується саме формування американської політики щодо Росії. З нашого боку єдине, що можна робити, то це підтримувати та боротися з російським впливом через свої санкції і рішення відповідно до проросійських структур, які існують на території України. На сьогодні маємо власні проблеми із Росією та російським впливом набагато серйозніші, ніж у них.

Можливо будуть запроваджуватися нові санкції проти агентів Кремля в Україні?

Думаю, це можливо, особливо зараз, в умовах, коли у нас з подачі Офісу президента розгортається боротьба з політичними силами, які пов'язані з Росією. Ідеться про санкції проти Медведчука і його телеканалів. Логічно, що є інші учасники, які так чи інакше мали зв'язок з Росією. Андрій Деркач якраз до них відноситься (у звіті американської розвідки йдеться, що Путін "контролював діяльність українського нардепа Андрія Деркача, який зіграв велику роль в діяльності Росії щодо впливу на вибори". Офіс нашого генпрокурора відкрив справу щодо можливої держзради Деркача. - Gazeta.ua). Проти них теж посилюватиметься тиск, як з боку США, так і в України. Тим більше, що зараз українській владі вигідна ця боротьба, яку можна використовувати у внутрішньополітичних цілях в першу чергу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія розсердилася на Байдена, який назвав Путіна вбивцею

Чи США на чолі з президентом Байденом активніше допомагатимуть Україні у протистоянні з РФ?

В цілому, політична позиція США не зміниться щодо Росії. Все залежить від того, на що ми сподіваємося. Якщо очікуємо безпосереднього втручання США у війну з Росією, то цього не станеться. Все інше, думаю, збережеться на тому ж рівні. Не виключаю збільшення обсягів зовнішньої фінансової допомоги, яку США щорічно надають Україні у розмірі 400 мільйонів доларів. Крім того, не заперечую збільшення поставок летального озброєння Україні, бо це питання теж обговорюється. І знову ж таки, санкційний тиск проти Росії. Щоправда, це більш символічно, ніж реально. Тим не менше є політичний сигнал з цього приводу, і це вже непогано. Ще є такий момент. Теоретично можливо, що США захочуть активніше включитися в переговорний процес навколо Донбасу та Криму. Тут багато моментів, які ставляться під сумнів. Поки що дуже рано робити якісь висновки. На більше ніхто не піде в Штатах. Їм просто не цікаво втягуватися в конфлікт чи будувати якісь військові структури на території Україні.

Росія відкликала посла в США Анатолія Антонова для консультацій після того, як президент Штатів Джо Байден назвав президента РФ Володимира Путіна вбивцею.

Зараз ви читаєте новину «Загострення між США і РФ: Байден хоче показати, що він жорсткіший за Трампа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути