вівторок, 07 лютого 2017 16:29

У Польщі міста відмовляються від пам'ятника "Волинська різанина"

У Польщі міста відмовляються від пам'ятника "Волинська різанина"
Одіозний пам'ятник зводять у місті Глівіце / фото: Onet

Влада польського міста Єлєня Гура Нижньосілезького воєводства відмовилася від спорудження в місті пам'ятника жертвам так званої волинської різанини.

Таке ж рішення ухвалила влада декількох інших міст, пише Onet.

З пропозицією поставити такий пам'ятник у місті Єлєня Гура звернулися кресов'яни - нащадки поляків із західних областей України. Автором суперечливого монумента є скульптор Анджей Питинський.

Пам'ятник - це орел заввишки 14 м з вирізаним на грудях хрестом. У ньому вміщено тіло дитини, наколотої на вила. У нижній частині пам'ятника розташована сім'я у вогні – батько, мати з дитиною на руках і їхні діти, хлопчик і дівчинка. За ними розміщений фрагмент огорожі з ґратами, на які насаджені дитячі голови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польсько-українські відносини під знаком запитання - Качинський

Ідея встановити такий пам'ятник викликала в місті великий резонанс. У раду міста надійшло безліч листів від людей з протестами.

"Противники цієї ідеї зазначають, що пам'ятки повинні не тільки змушувати думати, але й об'єднувати, а цей пам'ятник спливає кров'ю", – коментують в мерії міста.

За даними видання, вирішальним чинником у відмові в будівництві стала земельна ділянка, на якій хотіли його встановити. Вона є зеленою зоною.

Раніше дозвіл на будівництво неоднозначної скульптури не вдалося отримати в Жешуві та Перемишлі. Але в сілезькому місті Глівіце відливання пам'ятника почалося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відмовтеся від Пілсудського: Качинському різко відповіли в ОУН

22 липня 2016 року польський сейм затвердив резолюцію, в якій встановив 11 липня Національним днем пам'яті жертв геноциду, вчиненого проти громадян 2-ї Речі Посполитої у період Другої світової війни силами ОУН-УПА. В Україні цей крок польскої сторони викликав негативну реакцію.

Вчора очільник польської партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський вважає, що звеличування персоналії Степана Бандери в Україні може завадити євроінтеграційним прагненням. Про це він сказав в інтервʼю польским журналістам.

"Ми не можемо впродовж років погоджуватися, щоб в Україні був культ людей, які вчинили геноцид щодо поляків. Українці перевершили німців у жорстокості проти поляків. Коротше кажучи, це справа певного вибору України. Я чітко сказав пану президенту Порошенку, що з Бандерою вони в Європу не увійдуть. Це справа для мене ясна, ми і так продемострували величезне терпіння, але всьому є межі", - заявив він.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі міста відмовляються від пам'ятника "Волинська різанина"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути