середа, 06 грудня 2023 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Рятівний круг для України, похмура ставка Путіна: що пише закордонна преса
7

Неспроможність Конгресу проголосувати за новий пакет допомоги Україні означає, що військова допомога США припиниться до кінця грудня. Це матиме погані наслідки на полі бою. Водночас Москва вичікує послаблення українських позицій. Суперечки між політичним і військовим керівництвом України вириваються назовні та посилюються Росією, що шкодить допомозі Києву. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Рятівний круг для України в США висить на тонкій волосині", CNN, США

Похмура ставка Володимира Путіна на те, що США і Захід втомляться від жорстокої війни раніше, ніж він, із кожним днем здається кращою. Майже через сім тижнів після того, як президент Джо Байден попросив у Конгресу $60 млрд для поповнення запасів зброї та боєприпасів для Києва, нічого не сталося. Ударом по перспективах допомозі Україні стало те, що республіканці втягнули її в окрему суперечку навколо імміграції в США.

"У нас закінчуються гроші, і ми майже не маємо часу", - сказав радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван. Посилення риторики адміністрації свідчило, що будь-який представник Палати представників, який проти фінансування, виступає на боці Путіна.

Голосування проти підтримки України - це голосування за поліпшення стратегічної позиції Путіна - Салліван

"Голосування проти підтримки України - це голосування за поліпшення стратегічної позиції Путіна", - сказав він.

Слова Саллівана з'явилися після того, як глава Офісу управління та бюджету Шаланда Янг попередила спікера Палати представників Майка Джонсона, що "припинення потоку американської зброї і обладнання вдарить і поставить на коліна Україну на полі бою, не лише поставивши під загрозу досягнення України, а й збільшивши ймовірності російських військових перемог".

Посол України в США Оксана Маркарова теж звернулася до парламентарів з проханням не залишати Україну напризволяще.

Автор: East News
  Українські війська в Авдіївці
Українські війська в Авдіївці

Тривожний тон підняв запитання, чи були вислови адміністрації тактикою, щоб спонукати Конгрес до дій, чи відображають справжнє занепокоєння, що військова допомога США під загрозою. Враховуючи неспроможність Конгресу за щось проголосувати і хаотичну більшість Республіканської партії в Палаті представників, виконати навіть основні обов'язки уряду – складно.

Посилення сумнівів щодо зобов'язань США збігається з гіркою зимою, під час якої очікується, що Росія знову націлиться на українських мирних жителів і електростанції, які їх зігрівають. Є нові ознаки, що Москва змогла відновити свої виснажені сили, озброєння та розгортає нові ракети і дрони від таких союзників, як Північна Корея та Іран. Водночас війна Ізраїлю проти ХАМАС останніми тижнями затьмарила Україну - ситуація, про яку президент Володимир Зеленський публічно хвилювався.

Автор: East News
  Українські війська в Авдіївці
Українські війська в Авдіївці

На карту поставлено виживання України й репутація США як світового лідера. Лише два тижні тому міністр оборони Ллойд Остін приїхав в Київ і публічно сказав Зеленському: "Ми залишимося з вами надовго". Чи США дотримаються цієї клятви у короткостроковій боротьбі за фінансування України, враховуючи ймовірність того, що Дональд Трамп, який вороже налаштований до України та завжди прихильно ставиться до Путіна, має хороші шанси повернутися в Білий дім наступного року?

Ідея, що США покинуть демократичну, суверенну країну, яка відбивається від вторгнення, спланованого Кремлем, колись була б немислимою. Такий крок зруйнував би рішучість Заходу щодо підтримки України і послав би сигнал Росії та Китаю, що гарантії безпеки США союзникам нічого не варті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Генерал-лейтенант армії США Бен Ходжес каже, що Москва стежить за кожним кроком у Конгресі США.

"Велике випробування волі відбувається між Кремлем і західними столицями", - сказав Ходжес.

Політичні сили, які завели Конгрес у глухий кут і підтримують другий термін Трампа, об'єдналися, щоб загрожувати фінансуванню США опору України.

Праві республіканці вимагають пакету жорстких змін в імміграційній політиці на південному кордоні в обмін на фінансування України

Праві республіканці вимагають пакету жорстких змін в імміграційній політиці на південному кордоні в обмін на фінансування України, що є неприйнятним для демократів у Сенаті. Між Палатою представників, очолюваною республіканцями, і Сенатом, очолюваним демократами, мало спільної мови і довіри. Крах рейтингу схвалення Байдена обмежує його здатність "продавати" постійну масштабну допомогу Україні громадськості, яка стає більш скептичною на тлі щоденних клопотів у США. Зокрема через високі ціни на продукти харчування.

Неспроможність України перетворити контрнаступ на конкретні успіхи змусила скептиків щодо додаткової допомоги запитати, чи ефективно її використовують, і як довго триватиме війна. Водночас Путін, з його високою толерантністю до величезних втрат Росії, виглядає готовим вести війну на виснаження, щоб знекровити свого ворога та чекати політичних змін у США та Європі, які повільно задушать українську армію.

Автор: East News
  Українські війська в Авдіївці
Українські війська в Авдіївці

Росія та Україна фактично перебувають у стані війни вже більше 10 років, відколи Путін анексував Крим. Оскільки війна заходить у глухий кут, ні Росія, ні Україна не наближаються до переговорів про її припинення, враховуючи що ставки для обох настільки високі, щоб уникнути поразки.

Пакет допомоги Україні застряг у найскладнішій політичній проблемі США - імміграції. Байден запросив $13,6 млрд на безпеку на кордоні США та Мексики разом із запитами на допомогу Ізраїлю та Україні, намагаючись полегшити це ухвалення. Але республіканці хочуть змін у внутрішній політиці. У Палаті представників вони наполягають на прийнятті нових законів, які б закріпили впровадження жорсткої імміграційної політики, що була за Трампа, і змін до законів про притулок у країні. Двопартійна група сенаторів витратила кілька тижнів на пошуки компромісу, але їхні переговори зірвалися.

Республіканці у Сенаті виступають за збільшення допомоги Україні, але є заручниками протрампівської групи своєї партії

Лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер посилює тиск на республіканців у Сенаті, які виступають за збільшення допомоги Україні, але є заручниками протрампівської групи своєї партії.

Група сенаторів-республіканців, які зазвичай підтримують допомогу Україні, заявила, що вони не можуть рухатися далі без імміграційних змін. Сенатор від Техасу Джон Корнін попередив, що "безпека США не може бути більш другорядною, ніж безпека інших країн, союзників, навіть України та Ізраїлю".

Автор: East News
  Українські війська в Авдіївці
Українські війська в Авдіївці

Враховуючи широку підтримку України в Сенаті, схоже, вийде безладний компроміс. Але непередбачуваність і нестабільність Палати представників означає, що на пакет допомоги чекає невизначена доля.

Майбутня небезпека для допомоги Україні - її ще більше втягнуть у боротьбу за державне фінансування в США. Ще до того, як будуть відомі результати виборів 2024 року, стає зрозуміло, що більше немає гарантій, що мільярди допомоги будуть надходити так довго, як триває війна. А Путін дивиться і чекає.

"Суперечки в Україні виливаються у світ", Politico, США

Через 21 місяць після того, як Росія розпочала вторгнення, настрій у Києві стає похмурим - напруга між президентом Зеленським і головнокомандуючим Валерієм Залужним виливається у відкриту площину.

Успіхи України минулого року зайшли в глухий кут на сотнях кілометрів фронту. Українські та російські війська закріпилися і ведуть кровопролитні бої за наступ і відступ, які вимірюються метрами.

Це призвело до внутрішньої політичної боротьби в Києві. Урядовці шукають способи, як пережити Росію під час тривалої війни, в якій Москва має більше людей, більше зброї і більшу економіку. Настрій ще більше занепав через недавні коливання зовнішньої допомоги.

Автор: Getty Images
  Напруга між президентом Зеленським і головнокомандуючим Залужним виливається у відкритий світ
Напруга між президентом Зеленським і головнокомандуючим Залужним виливається у відкритий світ

Українські політики шукають план, що робити далі. Вони кажуть, що головна ідея військових - призвати більше українців і натиснути на союзників Києва, щоб дали більше артилерійських снарядів. Урядовці хочуть, щоб військові дали план війни, натякаючи, що керівництво не має такого.

"Все, що чуємо від військових: "Дайте більше людей і мільйони снарядів". Це нереально", – сказав знайомий урядовець.

Військові кажуть, що план існує.

"Думаєте, міністр оборони Остін і командувач європейського командування США Крістофер Каволі спеціально приїхали б на недавню зустріч із Залужним, якби у нього не було плану?", - запитав один.

Росія відчуває тріщини в українському керівництві, поширює чутки про суперництво між Залужним і Зеленським, і підкреслює, що союзники України втомилися від війни

Росія відчуває тріщини в українському керівництві, поширює чутки про політичне суперництво між Залужним і Зеленським, і підкреслює, що союзники України втомилися від війни.

Публічно українські чиновники наполягають на відсутності конфлікту між Зеленським і Залужним, а спікер парламенту Руслан Стефанчук стверджує, що це все російська пропаганда. Але найкраща пропаганда зазвичай містить зерно правди.

Минулого місяця напруженість у верхівці українського керівництва закріпилася. Есе Залужного для Economist дало холодний реалізм на відміну від оптимізму, який пронизував давніші повідомлення Києва. Він дав зрозуміти, що Росія далека від поразки, і попередив: "Позиційна війна - тривала і несе величезні ризики для ЗСУ та держави".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залужний б'є на сполох: як змінюється підтримка України

В оточенні Зеленського кажуть, що есе змусило президента запевняти партнерів, що війна не у глухому куті, і допомагати Україні все одно варто. Глава держави хоче, щоб в армії розробили стратегію для подальшої допомоги.

"Я хотів би, щоб люди розуміли весь план дій, куди йдемо, які виклики", - сказав Зеленський.

Київ просить союзників збільшити поставки боєприпасів, навіть попри те, що ЄС не виконує обіцянки надіслати 1 млн снарядів до березня.

Автор: Getty Images
  Президент Зеленський зустрівся з президентом Байденом у Білому домі у вересні
Президент Зеленський зустрівся з президентом Байденом у Білому домі у вересні

Зеленський розглядає можливість підписати законопроєкт, який лежить у нього на столі з червня. Він передбачає зниження призовного віку з 27 до 25 років. Це дозволить мобілізувати більше людей і провести ротацію солдатів. Деякі з них на фронті два роки без перерви. Однак спостерігачі вважають, що військові можуть мати рацію.

"Більше артилерії та людей вже звучить як план. Ця війна настільки динамічна, що плани на найближчі місяці звучать нереалістично", – каже Антон Павлушко, аналітик InformNapalm.

План, як переломити війну, зміцнить іноземну підтримку України, яка показує виснаження. Республіканці в США не сприймають заклик президента Байдена про екстрене фінансування України на $61,4 млрд.

Якщо економіка України впаде, вони не зможуть продовжувати боротьбу

"Без погодження Конгресу до кінця року у нас закінчаться гроші для закупівлі додаткової зброї та обладнання для України, чи передачі обладнання з запасів США. Якщо економіка України впаде, вони не зможуть продовжувати боротьбу, крапка", - написала Шаланда Янг.

Це не єдине коливання.

Прем'єр Угорщини Віктор Орбан блокує фінансову допомогу ЄС для України. До нього приєднався прем'єр Словаччини Роберт Фіцо. У Нідерландах Герт Вілдерс і його популістська націоналістична Партія свободи зайняли перше місце на виборах минулого місяця. Вони теж хочуть припинити військову допомогу Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Московський мехінізм" та об'єднання республіканців з демократами: Карпентер про те, чого чекати Україні

Зеленський і військове керівництво намагаються послати позитивний сигнал. Вони кажуть, що хоча літній контрнаступ був невтішним, Україні вдалося витіснити російський Чорноморський флот із західної частини моря і відновити поставки зерна з українських портів. Військові досягли вражаючих успіхів у враженні цілей усередині Росії.

Ключові іноземні союзники наполягають, що не покинуть Україну, попри важкі часи.

"Продовжимо давати підтримку, доки буде необхідно. Ця підтримка має життєве значення", - сказав канцлер Німеччини Олаф Шольц.

"Україна має величезне значення для США та світу", - заявив міністр Остін.

Але небезпека повороту ситуації на гірше залишається.

"Війни розвиваються поетапно. Маємо підтримувати Україну в хороші та погані часи. Ми повинні бути готові до поганих новин", - заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

"Жахлива ситуація вимагає, щоб українські політики сформували єдиний фронт, щоб продовжити боротьбу. Нічого ви не отримаєте, а мільйони українців назавжди втратять домівки, свободу і життя. У кращому випадку ви поїдете за кордон і напишете мемуари, а в історію увійдете як зрадники та нікчеми, які змарнували унікальний історичний шанс знищити Російську імперію. Фундамент перемоги не ракети великої дальності та невідомі технології, а єдність влади, народу та військових", - сказала офіцер української армії, депутат Київської міської ради Аліна Михайлова.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Угорщина блокує 50 млрд євро допомоги для України та початок переговорів про євроінтеграцію. У ЗСУ створили ще одну танкову бригаду – вперше з часу вторгнення. Генсек НАТО попереджає про можливі погані новини з України.

Зараз ви читаєте новину «Рятівний круг для України, похмура ставка Путіна: що пише закордонна преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути