пʼятниця, 24 червня 2016 16:10

Росія радітиме не довго - дипломат про Brexit

Росія радітиме не довго - дипломат про Brexit
newinform.com

Незгода автономних провінцій Великобританії з виходом королівства зі складу ЄС може спричинити проголошення незалежності Шотландії та Північної Ірландії.

Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив дипломат Богдан Яременко.

Чому британці таки вирішили покинути ЄС?

- Серед основних причин - велике незадоволення непрозорим процесом прийняття рішень в Брюсселі. Також - недовіра до ЄС як захисника британських національних інтересів. Вони вважають ЄС занадто великим бюрократичним монстром, який не має реального зв'язку з реальністю і з людьми. Це відштовхує євроскептиків.

Скільки часу займе вихід зі складу ЄС?

- Процес виходу чітко регламентований в Лісабонському договорі. Це станеться протягом двох років з моменту подання заяви про такий намір до Європейської комісії. Фактично мова йде про лист. Тому тепер Девід Кемерон чи його наступник мають подати лист до Єврокомісії чи Ради ЄС. Після цього почнуться переговори, владнання всіх численних питань між Лондоном на структурами ЄС.

Які наслідки будуть для ЄС?

- Сама ідея існування єдиної Європи переживає ревізію. Процес розширення зупинився вже деякий час тому, теперь взагалі кількість його членів зменшиться. Абсолютно очевидно, що Європейський Союз переживає глибоку кризу. Чи вдасться її подолати - покаже час.

Чи справдяться надії тих, хто проголосував проти членства в ЄС?

- Короткостроковій перспективі навряд чи Британію чекають відчутні зміни. Що буде далі - дуже важко прогнозувати. Brexit - це безпрецедентна подія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нічого доброго, перемогли англійські пенсіонери - нардеп про Brexit

Які країни знаходяться також в зоні ризику такого ж референдуму?

- Найбільші підстави для незадоволення політикою ЄС мають громадяни ще двох країн: Німеччини та Нідерландів. Їхні бюджети віддають ЄС більше, ніж отримують взамін. За німців переживати поки не варто, а от за ситуацією в Голландії треба пильнувати. Антиєвропейські настрої там зростають з кожним роком. Нещасливий для України їхній нещодавній референдум щодо Асоціації з ЄС - це одна з прояв кризи європейської ідеї в Нідерландах.

У Франції також, як відомо, діє сильне праве крило євроскептиків. Інші країни більше виграють від членства в ЄС, ніж втрачають, хоча й там є незадоволені Брюсселем.

Шотландці не хочуть виходити з ЄС. Як це позначиться й на їх бажанні відновити незалежність?

- Шотландія категорично не погодилася з загальними результатами референдуму. Єврооптимісти дійсно впевнено перемогли там в усіх округах - з відривом у мільйон голосів. І не реагувати на це однозначно не можна. Все-таки це - дещо окремий регіон, зі своїми традиціями, з власним досвідом державності і боротьби за незалежність. Поза всяким сумнівом, у найближчий час ми побачимо загострення дискусій щодо нового референдуму за незалежну Шотландію. І якщо все вдасться, самостійний Единбург зможе згодом відновити своє членство в ЄС - це питання техніки. І взагалі, Brexit наносить потужного удару не тільки по ЄС, а й по тій Великобританії, яку ми знаємо сьогодні. Зверніть також увагу на результати з Північної Ірландії - вони також не згодні з загальним рішенням країни. Британію чекають великі випробування.

Що вихід Британії з ЄС означає для України?

- Британський референдум безпосередньо не зачіпає наші відносини з ЄС. У нас є власний канал роботи з Брюсселем - це Угода про асоціацію. Перспективи виходу Сполученого королівства з ЄС та виконання нашої угоди не перетинаються. Тим більше, що вона не передбачає перспективи членства України в ЄС.

Brexit - це перемога для Путіна?

- В тактичному сенсі - так. Але це така дуже примарна перемога, де є більше бахвальства, ніж справи. Британія залишиться впливовим членом НАТО, серед її еліт існує повний консенсус щодо максимально жорсткої політики проти агресії РФ в світі. Якщо комусь в Росії хочеться називати це перемогою - ну, нехай святкують, але це свято швидко скінчиться.

Наскільки важливим союзником України є Британія у протистоянні російської агресії?

- Великобританія - одна з найпослідовніших наших союзників серед країн-членів ЄС. Тут втрата для нас буде відчутною. Тим не менш, ситуація навколо антиросійських санкцій вирішиться задовго до того, як британці поставлять останню крапку в історії свого членства в ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Brexit не вплине на безвізовий режим для України - Магда

Нагадаємо, в понеділок, 24 червня Рахункова комісія Сполученого Королівства оприлюднила результати референдуму щодо членства Британії в ЄС. За вихід королівства зі складу союзу проголосувала більшість населення - 52%

Зараз ви читаєте новину «Росія радітиме не довго - дипломат про Brexit». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути