вівторок, 29 жовтня 2019 09:45

Плутон може знову стати планетою

Плутон може знову стати планетою
Фото: Nasa

Глава Національного управління США з аеронавтики й дослідження космічного простору Джим Брайденстайн виступив за повернення Плутону статусу планети.

"Я тут, щоб сказати вам, що як керівник NASA я вірю, що Плутон — це планета", — сказав він на Міжнародному аеронавтичному конгресі.

Астрономи давно не могли дійти одностайності у тому, які саме небесні тіла можна вважати планетами. Коли американський астроном Клайд Томбо відкрив Плутон у 1930 році, його назвали планетою,бо він не був схожий на інші небесні тіла, відомі на той час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили нову планет

Та згодом критерії до планет посилилися. Вирішили, що планетою може вважатися тіло, яке знаходиться на орбіті Сонця й має достатні розміри, аби завдяки самогравітації зберігати сферичну форму, а також розташовуватися на окремій орбіті навколо Сонця, де немає сторонніх тіл.

Гострі дискусії щодо статусу Плутона розпочалися після того, як у 2005-му астроном Майкл Браун відкрив Еріду — небесне тіло приблизно таких же розмірів, як Плутон.

Перед астрономами постав вибір — визнати Еріду і низку подібних їй небесних тіл планетами чи забрати у Плутона статус планети і визнати його планетою-карликом.

Після довгих суперечок Міжнародний астрономічний союз у 2006 році забрав звання планети у Плутона.

Учасники місії NASA New Horizons опублікували найякісніший знімок зворотної сторони Плутона.

Ця частина планети залишилася практично "невидимою" для космічного апарату, який минув карликову планету в липні 2015-го.

Зараз ви читаєте новину «Плутон може знову стати планетою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути