пʼятниця, 22 березня 2019 08:30

Не хотів прогнутись під тиском Москви - чому Назарбаєв пішов у відставку

Не хотів прогнутись під тиском Москви - чому Назарбаєв пішов у відставку
Чому Назарбаєв пішов у відставку- політолог. Фото: BBC.

Президент РФ Володимир Путін у спробах зберегти владу може спробувати приєднати Казахстан.

Варіант можливий, якщо не вдасться злиття з Білоруссю - припустив російський політолог Дмитро Орєшкін, передає "Апостроф".

"Досвідчений Нурсултан Назарбаєв розуміє, що йому, на відміну від Лукашенка, не вдасться забезпечити серйозний опір московським намірам, тому що немає на кого спертися. Спертися на Китай Казахстан не може: у них є дуже гарне уявлення, що таке китайське керівництво, наприклад, Синьцзян-Уйгурським автономним районом, де живуть в основному мусульмани, нащадки кочових казахів, уйгурів", — повідомив Орєшкін.

Політолог додав, що саме тому Назарбаєв формально позбувся функцій президента, зберігши за собою всі ключові позиці. Він хоче залишитися в пам'яті народу, як перший президент суверенної Казахстану, а не людина, яка прогнувся під тиском Москви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Країну розірвали б: екс-нардеп пояснив, чому Назарбаєв пішов у відставку

"У Казахстану немає економічних і військових ресурсів для опору, тому Назарбаєв вважав за краще відійти в сторонку. Дивно, що в Росії і за кордоном про це, здається, ніхто не говорить", — вважає він.

"Так чи інакше, в найближчому майбутньому ми будемо спостерігати спроби створити нову державу, не порушуючи надто Конституцію. Поки "план А", що стосується Білорусі, - першочерговий. Але навряд чи Лукашенко здасться. Значить, не виключений і військовий сценарій — знову ж, гібридний, з зеленими, ввічливими чоловічками", — підсумував Орєшкін.

19 березня президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв заявив, що йде у відставку з посади глави держави після 30 років правління. Тепер він очолить Раду безпеки Казахстану і залишиться головою партії "Нур Отан". 20 березня Касим-Жомарт Токаєв склав присягу і вступив на посаду президента Казахстану.

Зараз ви читаєте новину «Не хотів прогнутись під тиском Москви - чому Назарбаєв пішов у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути