середа, 20 вересня 2017 11:00

Навчання "Захід-2017": чому навколо них стільки шуму
9

З 14 по 20 вересня Росія і Білорусь проводять великі військові навчання на західних кордонах. Маневри двох армій викликали велике занепокоєння у сусідів Росії та Білорусі. Балтійські країни, Польща посилили свої армії військовими частинами НАТО.

А Україна провела великі міжнародні навчання "Непохитна стійкість-2017".

Gazeta.ua з'ясувала, що ж відбулося під час навчань.

Легенда навчань

Вигадані держави Лубенія і Весбарія вирішили дестабілізувати обстановку в Білорусі й підтримали сепаратистів, які оголосили північно-західну частину країни самопроголошеною державою Вейшнорія. Білорусь за підтримки РФ застосувала проти сепаратистів армію, авіацію і флот.

Усього на вейшнорійців, лубенців та весбарійців полювання оголосили 12,7 тис. військових. Задіяли 70 літаків і вертольотів, до 680 одиниць бойової техніки.

Заради легенди Вейшнорії навіть придумали прапор та герб. Буквально за кілька днів у мережі утворилась віртуальна країна. Білорус Олександр Чалий створив сайт вигаданої держави. На ньому почали видавати паспорти вейшнорійців.

Автор: Military Agency / AP
  Навчання проходять на шести полігонах в Білорусі і трьох в РФ
Навчання проходять на шести полігонах в Білорусі і трьох в РФ

Однак межі Вейшнорії збігаються з контурами регіону Білорусі, де найбільший відсоток католиків та традиційно сильні позиції білоруської мови. Більшість населення там критично налаштовані до президента Олександра Лукашенка.

"Вейшнорія стала паралельним світом, куди хотіли б емігрувати ті, хто втомилися від білоруської дійсності", - пише політолог Павло Усов.

Реакція країн Балтії

Литва, Латвія та Естонія заявили, що така кількість бронетехніки та авіації свідчить про наступальний характер навчань. Побоюються, що вони можуть стати жертвами наступних військових потуг РФ, впевнена президент Литви Даля Грибаускайте.

"Про агресивний і наступальний характер навчань "Захід-2017" свідчить моделювання реального конфлікту з країнами - членами НАТО. РФ приховує дані про масштаб і сценарій навчань, дислокацію військовослужбовців і тактичного озброєння неконвенціональної дії" - заявила Грибаускайте.

Про агресивний і наступальний характер навчань "Захід-2017" свідчить моделювання реального конфлікту з країнами - членами НАТО. РФ приховує дані про масштаб і сценарій навчань, дислокацію військовослужбовців і тактичного озброєння неконвенціональної дії

Швеція спільно з фінами та поляками провели найбільші за 20 роки морські навчання "Аврора-2017". У них взяли участь 19 тис. осіб у взаємодії флоту та сухопутної армії.

У НАТО кажуть, що Росія перешкоджає належному міжнародному спостереженню за навчаннями, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг. Командувач військами США в Європі Бен Ходжес теж припускає, що Росія має намір залишити в Білорусі частину військ.

Російська військова доктрина дозволяє РФ нанесення превентивного удару по ймовірному супротивнику. Тому, під час навчань росіянами відпрацьовуватимуть застосування ядерної зброї, припустив міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич.



Реакція в Україні

"Навчання можуть послужити приводом для розгортання ударних угруповань російської армії. Їх Кремль може використати проти України і держав, що мають спільний із нею кордон", – заявив 15 вересня міністр оборони Степан Пол­торак.

Україна провела перевірку бойової авіації. А військові частини на Поліссі посилили бойову підготовку. Зміст заходів навчань "Захід-2017", склад військ, які залучено, дозволяють Росії розгорнути і на південно-західному, і на західному стратегічних напрямках потужні наступальні угруповання, каже начальник Генерального штабу України Віктор Муженко.

Росіяни на території Білорусі створюють умови для нападу на Україну, впевнений голова СБУ Василь Грицак. Прикордонники для моніторингу кордону з Білоруссю задіяли авіацію.

У цей час на Львівщинині, Миколаївщині, Чернігівщині та Дніпропетровщині провели міжнародні командно-штабні навчання "Непохитна стійкість - 2017". У них брали участь 14 країн.

Реакція в РФ

В Росії усі ЗМІ говорять і пишуть: навчання мають показати, що Росія залишається найвпливовішою військовою державою на західних теренах колишнього СРСР. Сюжети про солдатів та офіцерів, учасників навчань постійно крутяться по телебаченню. 18 вересня на полігоні під Санкт-Петербургом за маневрами спостерігав президент РФ Володимир Путін. Але від коментарів відмовився.

Навчання проходять на шести полігонах в Білорусі і трьох в РФ
Фото: Military Agency / AP
Навчання проходять на шести полігонах в Білорусі і трьох в РФ
Навчання проходять на шести полігонах в Білорусі і трьох в РФ
Навчання проходять на шести полігонах в Білорусі і трьох в РФ
Навчання проходять на шести полігонах в Білорусі і трьох в РФ

Реакція в Білорусі

Білоруські новини також присвячені військовим навчанням. У країні відбулось кілька протестів з вимогою не приймати військових з РФ. 9 вересня у Мінську близько 500 людей мітингували проти навчань під гаслами "Російський солдат, йди додому! Горілки тут немає". Такі ж акції відбулися в західній частині країни - в містах Брест, Ліда та Гродно.

На час маневрів ввели обмеження для людей, які живуть біля військових полігонів. Місцевим заборонено ходити в ліс. За порушення затримують на 15 діб.

17 вересня в місті Борисові арештували правозахисницю Наталію Горячко-Басалигу. Вона нібито лаяла військових. Ув'язнили на три дні.

"Ішла провідати сина на полігоні біля міста Борисов. Мене спинили російські солдати. Запитували, хто я і куди прямую. Почали переслідувати. А хто вони такі? Чому забороняють мені ходити моєю країною?" - розповіла правозахисниця.

Ішла провідати сина на полігоні біля міста Борисов. Мене спинили російські солдати. Запитували, хто я і куди прямую. Почали переслідувати. А хто вони такі? Чому забороняють мені ходити моєю країною?

Інциденти на навчаннях

За час навчань розбили два літака. Крім того вертоліт обстріляв групу людей на полігоні під Санкт-Петербургом. Четверта НП - пара російських військово-транспортних Іл-76 залетіли на 3 км у Литву.

14 вересня на авіабазі "Шайковка", що у Калузькій області РФ, розбився ракетний-бомбардувальник Ту-22м3. Вилітав для участі в навчаннях, але у нього тріснуло шассі. Літак викотився за аеродром і розбився.

16 вересня навчально-бойовий літак Як-130 впав неподалік аеродрому в Борисоглєбську, Воронезька область, РФ. Виконував тренувальний політ.

Найбільший інцидент стався 19 вересня на полігоні "Лужський" під Санкт-Петербургом. Вертоліт Ка-52 вистрілив ракетами по глядачах. Двоє людей отримали важкі поранення, дві машини підірвані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Російський льотчик без візитки Яроша - хріновий льотчик" - три аварії авіації РФ на "Захід-2017"

Також за даними МЗС Литви, два літаки Іл-76 пізно ввечері 16 вересня увійшли в повітряний простір Литви і пробули в ньому близько 2 хв. Летіли з основної частини Росії в Калінінградську область. Російському послу Олександру Удальцову вручили ноту про порушення повітряного простору Литви.

Цікавий факт

Президент Білорусі Олександр Лукашенко не поїхав до РФ дивитись на військові навчання разом з Путіним. Зібрався самотужки в останній день інспектувати стрільби на полігоні під Борисовим.

Самопроголошені ЛНР та ДНР провели власні військові навчання. Підвищували командно-штабну кваліфікацію під контролем РФ. Навчання проходили під час російсько-білоруської військової програми "Захід-2017".

Зараз ви читаєте новину «Навчання "Захід-2017": чому навколо них стільки шуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути