середа, 12 квітня 2023 14:53

Міноборони США звузило коло осіб із доступом до секретної інформації

Міноборони США звузило коло осіб із доступом до секретної інформації
До витоку доступ до секретної інформації мали до 1 тис. осіб. Фото: pixabay.com

Після скандального витоку секретних документів у Пентагоні різко звузили коло осіб, які мають доступ до секретної інформації.

Кількість співробітників, які отримують регулярні оновлення, що містять таємну інформацію, з 7 квітня була значно зменшена, інформує CBS News.

"До витоку доступ до інформації подібного характеру мали близько тисячі людей. CBS News також переглянув і проаналізував низку документів, які просочилися", – сказано в повідомленні.

Усі вони являють собою кольорові роздруківки з текстом, графікою або картами. Вони, імовірно, були складені, розгорнуті, а потім сфотографовані та поширені в соціальних мережах, зокрема через 4Chan і Discord.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міноборони України відреагувало на "злив" секретних документів США

Посилаючись на чиновника, знайомого із ситуацією, телеканал зазначив, що не всі принтери в офісах державних органів США мають доступ до друку секретних документів. Зокрема, пристрої, з яких друк дозволено, перед початком роботи проходять реєстрацію і отримують унікальний ID. З урахуванням цієї інформації розслідуванню легше буде ідентифікувати джерело витоку.

Витік секретних документів Пентагону призвів до кризи у відносинах Сполучених Штатів Америки з союзниками. Американські високопосадовці намагаються заспокоїти розгублених партнерів від Європи до Близького Сходу та Києва.

Пентагон ще оцінює масштаби витоку секретної інформації, яка містила інформацію про боєздатність української армії і дії американських союзників. Міністру оборони США Ллойду Остіну вперше повідомили про "злив" 6 квітня. Наступного дня він почав скликати вищих керівників на щоденній основі. Остін став першим американським високопосадовцем, який прокоментував витік інформації.

У соцмережах з'явилися нібито засекречені військові документи, що детально описують плани США та НАТО щодо нарощування української армії перед запланованим контрнаступом. Оприлюднені документи датуються 1 березня.

Злиті дані про весняний контрнаступ ЗСУ спираються на великий обсяг фіктивної інформації. Інформація там спирається переважно на статистичний аналіз поставок та можливих оперативно-тактичних задумів, написав у Telegram радник глави Офіса президента Михайло Подоляк.

Зараз ви читаєте новину «Міноборони США звузило коло осіб із доступом до секретної інформації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути