неділя, 21 березня 2021 17:21

Хочуть виправдати жінку, яку засудили за вбивство чотирьох дітей

Хочуть виправдати жінку, яку засудили за вбивство чотирьох дітей
Причиною смерті дітей австралійки можуть бути генні мутації. Фото: gettyimages.com

Група з 90 науковців вимагають випустити з в'язниці австралійку Кетлін Фольбіґ, яку засудили за вбивство малолітніх дітей 2003 року.

Вони вважають, що у смерті дітей винна не жінка, а рідкісна генетична патологія, пише CNN.

Четверо її дитей померли незадовго після народження Після цього поліція почала розслідування смерті.

2001-го Кетлін Фольбіґ арештували за підозрою в убивстві дітей через удушення. Головними доказами у справі були записи жінки в щоденнику. Вона називала себе найгіршою мамою на Землі. Мотиву вбивства у Кетлін не було, вона у злочині не зізналася. Свідків злочину не було. Знайомі відгукувалися про неї як про хорошу матір. 2003 року суд присяжних визнав жінку винною і позбавив волі на 30 років з правом просити помилування через 25 років.

У свідоцтві про смерть дітей записали синдром випадкової смерті дитини - SIDS. Це вказують, коли не існує видимих ознак смерті. 2015 року адвокати Фольбіґ звернулися до губернатора штату Новий Південний Вельс із проханням переглянути її справу. Науковці встановили, що причиною SIDS можуть бути генетичні мутації. Подання адвокатів задовольнили, і науковці з Австралійського національного університету почали дослідження.

У Фольбіґ і двох її доньок виявили невідому до того мутацію гена CALM2. Він відповідає за транспортування кальцію до серця і з нього. Мутації цього гена можуть призводити до проблем із серцевою системою в дітей.

До справи долучилися науковці з шести країн на чолі з данським дослідником Майклом Оверґаардом. Вони довели, що мутація гена CALM2 призвела до зміни ритму серцебиття двох дітей. Антибіотики проти кашлю ще більше поглибили патологію.

У синів дослідники виявили інші мутації в генах, які в окремих випадках можуть призводити до смертельних патологій. Дослідження впливу цих мутацій на людей ще тривають.

Дослідники підписали колективну петицію до губернатора Нового Південного Уельсу з проханням переглянути справу Фольбіґ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маніяк вбивав і їв тіла дітей

"Це перший у світі випадок, коли в суді використовують повне секвенування геному, щоб знайти докази причини смерті", - говорить учасниця групи науковців Карола Вінеуса.

Матір у США вбила своїх дітей, після чого підпалила їх будинок і застрелилася. 25-річна Ореанна Маєрс використала дробовик і залишила записку на місці події біля міста Вільямсбург. На ній було пальто з капюшоном і червоною лінією на обличчі.

Зараз ви читаєте новину «Хочуть виправдати жінку, яку засудили за вбивство чотирьох дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути