четвер, 15 квітня 2010 16:41

Есесівське посвідчення Дем"янюка визнали справжнім (ФОТО)

 

Німецькі експерти-криміналісти визнали справжнім есесівське посвідчення Джона (Івана) Дем"янюка, яке, як наголошується, служить головним доказом його причетності до вбивства 27900 ув"язнених-євреїв під час перебування охоронцем концтабору Собібор.

Про це в середу на процесі у справі Дем"янюка заявив фахівець баварського управління кримінальної поліції Антон Далльмайер. За його словами, ще в березні 2009 року криміналісти провели експертизу документа, порівнявши його з трьома аналогічними посвідченнями, які були надані для аналізу властями США.

На всіх чотирьох посвідченнях, як зазначив Далльмайер, є відмітні особливості, які повністю співпадають. Підроблювати їх, за словами експерта, неможливо навіть за допомогою сучасного обладнання. Тим часом, із фотографією і печаткою на посвідченні справа йде трохи складніше.

Особисте фото Джона Дем"янюка на посвідченні проштамповане двома круглими печатями, лінії якого, однак, трохи зміщені. "Фотографію, ймовірно, було видалено, а потім наново приклеєно", - заявив Далльмайер. При цьому він зазначив, що немає ніяких ознак того, що одне фото було замінене іншим.

Раніше адвокати Дем"янюка виразили сумніви в автентичності посвідчення. При цьому вони посилалися на свідчення одного зі свідків, який, за деякими даними, разом із Дем"янюком служив охоронцем в іншому концентраційному таборі Флоссенбюрг. Свідок заявив, що охоронці, які тікали з табору, знищили всі свої особисті документи.

Есесівське посвідчення Дем"янюка є головним і чи не єдиним доказом його причетності до масового вбивства ув"язнених. Двоє в"язнів Собібора, що вижили, виступаючи на процесі, так і не змогли пригадати, бачили вони Демьянюка в таборі чи ні.

Уже під час суду про себе заявив третій свідок, громадянин Росії, 88-річний ветеран війни Олексій Вайцен, який, побачивши в новинах репортаж про Дем"янюка, впізнав у ньому колишнього охоронця табору Собібор. Поки невідомо, чи будуть його свідчення заслуховувати на суді.

Сам Джон Дем"янюк, який з початку процесу зберігав повне мовчання, 13 квітня через своїх адвокатів звернувся до суду із заявою, в якій назвав себе "однією з жертв Гітлера". "Вважаю нестерпною несправедливістю те, що Німеччина намагається перетворити мене, військовополоненого, у військового злочинця", - написав Дем"янюк.

За матеріалами: Лента.ру, Німецька хвиля.

Зараз ви читаєте новину «Есесівське посвідчення Дем"янюка визнали справжнім (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути