субота, 16 липня 2016 14:34

"Є три варіанти подальшого розвитку подій у Туреччині" - експерт

"Є три варіанти подальшого розвитку подій у Туреччині" - експерт
Андрій Бузаров Фото: gordonua.com

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган не втримає владу без проведення демократичних реформ в країні, зменшення впливу політичного ісламу та призначення наступника.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів експерт з міжнародних відносин Андрій Бузаров.

"Спробу державного перевороту у Туреччині викликало невдоволення частини суспільства авторитарними методами управління країною. Ердоган монополізував владу. Рано чи пізно такий соціальний вибух мав відбутися", - сказав він.

Нині президент Туреччини впорався з проблемою, але обурення суспільства збільшуватиметься, якщо не відбудуться зміни, переконаний експерт.

"Є три варіанти розвитку подій. Перший - Ердоган зберігає посаду глави держави, але згодом проводить вибори і передає владу союзникам чи опонентам. Другий - він знаходиться при владі і починає жорстокі репресії. Туреччина перетвориться в напівтоталітарну державу. Третій варіант - Ердоган зберігає владу, але через півроку чи рік відбудеться дестабілізації ситуації. Почнеться громадянська війна", - наголосив Бузаров.

За його словами, фактор, який призвів до спроби держперевороту – масові теракти в Туреччині за останні півроку. Ердоган не зміг гарантувати безпеку своєму народу.

"Явного зовнішнього фактору у цих подіях немає. Можливо й була співпраця з зовнішніми ворогами Ердогана, але зовні це не керувалося. Нині світове товариство або нейтрально реагує, або висловлює підтримку президенту Туреччини. Це означає, ніхто з гравців напряму йому не протидіяв. Навіть Росія останнім часом намагається нормалізувати відносини з Туреччиною", - розповів він.

"Ердоган має задуматися над результатами свого правління. Йому потрібно проводити реформи демократичного характеру, зменшити вплив політичного ісламу в Туреччині та призначити наступника. Інакше, може повторити трагічну долю інших диктаторів. Арештами та ліквідацію опонентів владу тяжко втримати", - додав Бузаров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В результаті перевороту в Туреччині загинула 161 людина і 1440 осіб поранено

Нагадаємо, в ніч на суботу група військових в Туреччині заявила, що взяла під контроль країну. У повітрі літала авіація, вулиці блокували танки. Водночас президент країни Реджеп Ердоган закликав турецький народ вийти на площі і в аеропорти.

Він звинуватив у спробі організувати державний переворот прихильників опозиційного ісламського проповідника Фетхуллаха Ґюлена. А безпосереднім лідером військового перевороту в Туреччині став голова Народно-республіканської партії Кемаль Килидароглу.

Зараз ви читаєте новину «"Є три варіанти подальшого розвитку подій у Туреччині" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути