вівторок, 17 січня 2023 12:15

Демографічна криза: уперше за 60 років у КНР скоротилося населення

Демографічна криза: уперше за 60 років у КНР скоротилося населення
Населення Китаю скоротилося вперше за 60 років. Фото: pixabay.com

Населення Китаю скоротилося вперше з 1961 року. За прогнозами ця тенденція продовжиться, що спричинить серйозні наслідки для економіки країни.

Кількість померлих у Китаї вперше за останні 60 років перевищила кількість народжених за рік, пише The New York Time з посиланням на Національне бюро статистики КНР.

"Населення Китаю скоротилося приблизно на 850 тис. осіб і сьогодні становить 1,41 млрд осіб. Минулого року в КНР народилося 9,56 млн людей, тоді як померло 10,41 млн. Востаннє смертність перевищувала народжуваність за часів "Великого стрибка" 1958–1960 років – економічної політики Мао Цзедуна, яка призвела до масового голоду", – сказано в повідомленні.

Народжуваність у країні знижується шостий рік поспіль. Очікується, що до 2035 року 400 млн людей в КНР будуть старше 60 років, що становитиме майже третину населення. Дефіцит робочої сили й стрімке старіння населення призведе до скорочення податкових надходжень і внесків до пенсійної системи, яка й так перебуває під величезним тиском.

Рівень народжуваності торік становив 6,77 новонароджених на 1 тис. осіб у порівняння з 7,52 – 2021 року, що стало найнижчим рівнем народжуваності за всю історію спостережень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уже не 7 млрд: в ООН зробили нову заяву про кількість людей на Землі

У Китаї також зареєстровано найвищий рівень смертності з 1974 року: 7,37 смерті на 1 тис. осіб у порівнянні із 7,18 смертями роком раніше. Експерти ООН прогнозують, що до 2050-го населення Китаю скоротиться на 109 млн людей.

Демографічний спад став результатом політики Китаю щодо однієї дитини, яку запровадили у період з 1980-го до 2015 рік, а також суттєвих витрат на освіту, через які багато китайців відмовлялися мати більше однієї дитини в родині. На показники міг вплинути також сплеск коронавірусу в Китаї.

Лідер КНР Сі Цзіньпін назвав демографічні проблеми країни пріоритетними, пообіцявши "національну систему політики, спрямовану на підвищення народжуваності".

У 2016 році в КНР пом'якшили політику однієї дитини, яка діяла протягом 35 років, дозволивши сім'ям мати двох дітей. У 2021 році обмеження підвищили до трьох. Крім того, Пекін запропонував низку стимулів для пар і молодих сімей, аби заохотити їх народжувати дітей. Зокрема запровадили грошові виплати, зниження податків і майнові поступки. Зіткнувшись зі скороченням чисельності населення в поєднанні з довготривалим зростанням тривалості життя, країна опинилася в демографічній кризі, яка матиме наслідки не лише для Китаю та його економіки, але й для усього світу.

Тим часом на Філіппінах 2021 року народилося 214 тис. незапланованих дітей. Кількість населення в країні зростає на 1,7 млн дітей в рік. Переважно в сім'ях, які ледь зводять кінці з кінцями. Пандемія коронавірусу – не єдина причина, через яку на Філіппінах виникла демографічна криза.

Одна з причин високої народжуваності в тому, що впливова католицька церква в країні виступає проти контрацепції, заохочуючи дітонародження. Попри заборони церкви, Філіппіни почали справлятися з ситуацією, і до карантину були успіхи в скороченні бідності, пов'язані з суворим виконанням урядом закону про репродуктивне здоров'я. Він зробив доступнышими для бідних філіппінців статеве виховання і контрацепцію. Але пандемія звела нанівець усі досягнення.

Зараз ви читаєте новину «Демографічна криза: уперше за 60 років у КНР скоротилося населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути