пʼятниця, 28 квітня 2017 12:18

Американський мільйонер став першим у світі космічним туристом
5

Денніс Тіто став першим в історії космічним туристом
Фото: Wiki
Денніс Тіто став першим в історії космічним туристом
Денніс Тіто став першим в історії космічним туристом
Денніс Тіто став першим в історії космічним туристом
Денніс Тіто став першим в історії космічним туристом

$20 млн витратив на політ у космос американський підприємець та мультимільйонер Денніс Тіто. Він облетів Землю по орбіті 128 разів. Кожен виток навколо Землі коштував йому $150 тис. Тіто став першим в історії людства космічним туристом. У політ вирушив 28 квітня 2001 року.

60-річний Тіто очолював фірму Wilshire Associates, одну з провідних інвестиційних компаній США. З дитинства цікавився космонавтикою. Тривалий час працював у Лабораторії реактивного руху при NASA. Потім почав фінансувати держпроекти у космічній галузі. Увесь час не полишав мрії полетіти в космос.

До польоту готувався 8 місяців. Пройшов фізичну підготовку. Опанував основи управління космічним кораблем, аж до ручного стикування з Міжнародною космічною станцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В NASA створили інструмент для розшифровки ДНК у космосі

28 квітня стартував із космодрому "Байконур" на космічному кораблі "Союз TM-32". Провів у космосі 7 днів, 22 год. і 4 хв. Здійснив кілька дослідів, які можуть бути корисними для його бізнесу.

Політ не обійшовся без пригод. Під час зльоту в Тіто виникли проблеми з серцем. На орбіті він сильно відштовхнувся від підлоги та розбив голову об люк корабля. Кваліфіковану медичну допомогу туристові надавав космонавт Талгат Мусабаєв.

Незважаючи на події, Тіто залишився дуже задоволений польотом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Космічний апарат "Кассіні" закінчує свою місію

"Це найбільша пригода в моєму житті. Я побував на небесах і літав, як ангел, дивлячись униз на Землю. Знав, що це буде ризикована пригода, і готувався до найгіршого. Проте всі шість днів я відчував ейфорію", – заявив він, повернувшись додому.

Після польоту Денніс Тіто одразу став американським національним героєм. Він підняв у США і в світі хвилю інтересу до космонавтики. Адже тепер космос став набагато доступніший і відкритий для людей.

Після Тіто космос підкорили ще кілька туристів. Другим це зробив його співвітчизник Ґреґорі Олсен, третім – громадянин Південно-Африканської Республіки Марк Шаттлуорт. 2006-го в космічне турне в космос злітала перша жінка – американка іранського походження Аноуше Ансарі. 5-м космічним туристом став американський мільярдер Чарльз Сімоні. За політ заплатив $25 млн.

Зараз ви читаєте новину «Американський мільйонер став першим у світі космічним туристом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути