понеділок, 11 березня 2013 18:46
Володимир Ларцев
Володимир Ларцев
Директор Центру антиолігархічної політики, доктор філософських наук

Через "Металіст" та Одеський НПЗ Курченко відмиває гроші

"Лукойл" підписав угоду про продаж Одеського нафтопереробного заводу Східно-європейській паливно-енергетичній компанії, яка належить бізнесмену Сергію Курченку.

Купівля НПЗ у "Лукойла" є другим кроком по легалізації капіталу цієї несподівано виниклої в Україні фінансово-промислової групи. Першою була купівля футбольного клубу "Металіст" у олігарха Олександра Ярославського. Ахметов теж починав свою публічну діяльність як олігарх з купівлі футбольного клубу "Шахтар" в 1995 році. І більшість олігархів мають на утриманні футбольні, баскетбольні або хокейні клуби. Усе це є елементом відмивання коштів. Шляхом декількох кримінально-корупційних схем ці структури Курченко перетворив у групу СЄПЕК.

Відомо, що Курченка протегує син генерального прокурора Артем Пшонка..

Журналісти ТВі зняли сюжет про те, що з 2009 року юридичні особи, яких пов'язують з Курченком, заробили близько 15 млрд. гривень.

Використовували чотири основні схеми.

По-перше, це "перерваний транзит". Згідно неї, за договорами паливо має транзитом перетнути кордон України. Але коли воно потрапляє сюди, документи знищуються, і паливо продається тут всередині.

Друга схема - "фіктивний експорт". За документами нафтопродукти з України експортуються за кордон, а насправді використовуються тут для вироблення бензину.

Третя схема - "екологічна корупція". Через Феодосійську базу, яку фактично прибрав до рук син президента Олександр Янукович, ввозиться ніби-то біопаливо, яке не обкладається податками. Але насправді це паливо зовсім не "біо". І продається воно на заправках України за тією ринковою ціною, яка на поточний момент склалася.

Четверта схема - "пільгові умови по розмитненню газу", які шляхом індивідуальних договорів з Росією або східноєвропейскими країнами отримували структури Курченка.

Тоді як інші постачальники нафто- і газопродуктів мають постійні затримки з розмитненням, весь газ, що йде через структури Курченка, "виливають" протягом одного дня.

Фактично ми спостерігаємо, як група Курченка тільки завдяки тому, що її патронує син генерального прокурора Пшонки і старший син Януковича, за 3 роки повторює той шлях, який пройшли Ахметов, Пінчук, Коломойський, Фірташ та інші олігархи протягом 10-15 років.

Це свідчить про трансформацію олігархічного ладу. Олігакратія європейського зразка перетворилася на олігакратію султанського типу. Патронаж Сім'ї дозволяє покривати кримінально-корупційні схеми з неоподаткування найбільш ходового товару - нафти і газу. "Султан" може прискорити темпи виводу нових фінансових груп на ринок бізнесу в Україні.

Тож, купівля Курченком Одеського НПЗ, з одного боку, начебто позитивний крок, тому що цей завод має шанси бути запущеним і працювати. З іншого боку, прецедент нахабного і цинічного відмивання грошей кримінально-корупційним шляхом, звичайно, не може розцінюватися добре.

Зараз ви читаєте новину «Через "Металіст" та Одеський НПЗ Курченко відмиває гроші ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути