Ексклюзиви
субота, 11 січня 2014 18:28
Віктор Грачов
Віктор Грачов
Заслужений тренер України, футбольний експерт

Золотий м'яч дістанеться Роналду

13 січня у швейцарському Цюриху назвуть ім'я найкращого футболіста 2013 року. Претендентів на Золотий м'яч троє — португалець Кріштіану Роналду з "Реала", аргентинець Ліонель Мессі з "Барселони" і француз Франк Рібері із "Баварії".

Скоріше за все Золотий м'яч дістанеться Роналду. За особистими показниками він обходить конкурентів. Португалець добре себе проявив у Лізі чемпіонів, багато забивав за клуб. Кріштіану розкішно провів кінцівку сезону. Він практично самотужки витягнув свою збірну на чемпіонат світу у Бразилії. Забив три м'ячі у виїзному матчі плей-офф проти Швеції. Так, "Реал" залишився без титулів, але приз вручають не стільки за перемогу у національному чемпіонаті, а скільки за вклад в європейський футбол, у команду.

Хоча Рібері також заслуговує на цю нагороду. Його "Баварія" стала чемпіоном Німеччини, виграла національний Кубок, Лігу чемпіонів, Суперкубок Європи і клубний чемпіонат світу.

Можливо, Франк не виразно зіграв у Києві стиковий матч, який Франція програла Україні з рахунком 0:2, але за великим рахунком він нас самотужки обіграв у Парижі. Голів він не забив, але допоміг команді вийти на чемпіонат світу.

Якби можна було вручати два Золотих м'ячі, то за цей рік варто було б дати нагороду і Рібері. Хоча, португалець заслужив його як ніколи раніше. Кріштіану дуже стабільно грав і за збірну, і за клуб, не опускався нижче 80% своїх можливостей ні в одному з матчів.

Мессі провів невиразний сезон. Його мучили травми. Звідси невдалий виступ у Лізі чемпіонів та не така яскрава гра за збірну Аргентини. Хороші ігри в аргентинця чергувалися з провальними.

Є Ліга чемпіонів і є інші змагання. Так і тут. Золотий м'яч — це нагорода визнана всім футбольним світом. Будь-який футболіст мріє її отримати. Поки це найвища нагорода, яку персонально отримує футболіст, а не клуб чи команда.

Бачив по телебаченню в одній із програм інтерв'ю 21-річного футболіста. Він сказав, що хоче здобути Золотий м'яч і гратиме для цього. Для багатьох гравців ця нагорода є хорошою мотивацією.

Отримати Золотий м'яч — це те саме, що стати Олімпійським чемпіоном. Ніхто не забере це звання. Проходять 20 чи 30 років, а люди залишаються його володарями. Це пожиттєва нагорода.

Є багато молодих і перспективних футболістів, які грають в чемпіонатах Італії, Англії та Німеччини, але їм потрібен час. Зараз рано говорити, хто у майбутньому може отримати Золотий м'яч. На сьогоднішній день ми маємо двох яскравих футболістів, які постійно змагаються за нагороду. У боротьбу з Мессі та Роналду вклинювалися Хаві та Іньєста. Тепер Рібері. Поки я не бачу того, хто може їх посунути. Найближчі 3-4 роки їхня гегемонія триватиме, а там буде видно.

Можливо з'явиться молодий футболіст, який заграє як Пеле, Марадона чи Мессі. Або Ліонель отримай свій п'ятий Золотий м'яч. Таке цілком може бути. 26-28 років — це розквіт футболіста. Як мінімум 5-7 років футболіст має грати на високому рівні.

Зараз ви читаєте новину «Золотий м'яч дістанеться Роналду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути