четвер, 11 березня 2010 19:54

Знайшли рідкісне видання "Гайдамаків" Шевченка

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Директор Львівської універсальної наукової бібліотеки Іван Сварник гортає книгу ”Гайдамаки”, знайдену в фондах книгосховища
Директор Львівської універсальної наукової бібліотеки Іван Сварник гортає книгу ”Гайдамаки”, знайдену в фондах книгосховища

Рідкісне видання — "Гайдамаки" Тараса Шевченка — знайшли у фондах Львівської обласної наукової бібліотеки. Книжка 1919 року не була зафіксована у каталогах.

— Я став тут директором у грудні минулого року, — розповідає Іван Сварник, 57 років. — Одразу взявся оглядати сховища. В одному побачив стос книг. Думав, мистецькі альбоми. Витягаю одну — а це Шевченко 1919 року.

Спілкуємося в кабінеті директора. На столі лежить томик у темно-зеленій палітурці. Іван Іванович гортає сторінки.

— Розкішне видання, — захоплено пояснює. — Автор ілюстрацій — відомий графік Опанас Сластіон. Наклад не вказаний, але точно невеликий, не більше 200 примірників. У Львові такої книги більш нема ніде. Вказано кілька міст видання: Київ, Ляйпціг, Коломия і Вінніпег. Де саме друкували, невідомо. За емблемою видавництва з"ясував, що це "Українська накладня". Її створив єврей із Коломиї, Оренштайн. Видавав українську класику. Варто звернути увагу і на час видання. Це період гетьманату Скоропадського. Війна, з одного боку наступали "білі", з другого "червоні". І в цей час виходить друком подарункове видання Шевченка. Унікальний приклад турботи про культуру в абсолютно непідходящий для цього час!

Бібліотеку створили 70 років тому. Каталоги налічують понад мільйон книжок. Звідки сюди потрапили "Гайдамаки", хтозна.

— Жодних бібліотечних штампів, окрім нашого 1949 року, на виданні нема, — каже Іван Іванович. — Очевидно, передали з приватної колекції. Довоєнних книг у нас мало.

У Шевченківському національному заповіднику в Каневі говорять, що "Гайдамаки" 1919 року — справді рідкість. Скільки коштує книжка, сказати не можуть.

— Прижиттєве видання "Кобзаря" знайти легше, — запевняє заступник генерального директора заповідника Олександра Солопченко, 53 роки. — Недавно наша працівниця придбала "Гайдамаків" 1919 року в жителя Жовкви на Львівщині. Коли він дізнався, що купують для нашого музею, то віддав за 400 гривень. Хоча вартість видання у багато разів більша.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли рідкісне видання "Гайдамаків" Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути