середа, 21 липня 2010 07:15

Жебраків і торговців розігнали до приїзду Кирила

У вівторок о 7.00 півсотні двірників у жовтогарячих та зелених жилетах прибирають центральну вул. Преображенську в Одесі. Вона перетинається із Дерибасівською. Готуються до приїзду глави Російської православної церкви патріарха Кирила. 20 липня він прилетів із Москви. Одеса стала першим містом його дев"ятиденного візиту.

Біля головних храмів Одеси — Спасо-Преображенського та Успенського соборів — зазвичай багато жебраків. Цього дня невидно жодного.

О 9.00 до Успенського храму під"їжджають поливальна та прибиральна машини. Вичищають сміття між плитками на Соборній пл. Там збирають сцену для виступу патріарха.

На вулиці встановили з десяток рекламних сітілайтів. Зображено Кирила, великими жовтими літерами написано: "Добро пожаловать, ваше святейшество".

— Меня милиционер попросил сегодня тут не появляться, — голосно каже до приятеля чоловік. У нього спухле обличчя і брудний одяг.

О 13.00 Соборну пл. по периметру огороджують жовтим парканом-сіткою. Близько сотні міліціонерів скотчем примотують частини огорожі. В Одесі під час візиту патріарха працюватимуть близько 4 тис. правоохоронців з Одеси, Миколаєва, Херсона та Вінниці.

Міліцейських патрулів помітно багато. Від ранку під їхнім наглядом дорога з аеропорту.

— На Соборній площі у 1930-х стояв православний храм, — розказує одесит Володимир Мусяк, 26 років. — Його підірвали комуністи. Недавно церкву відбудували. Патріарх Кирило її освячуватиме.

Там, де зазвичай стоять ятки з морськими сувенірами, різьбленими виробами, вишиванками, — нікого. Торговцям сказали не виходити три дні.

— Навіть президентів так не зустрічають. За тиждень почали вичищати місто, підрізати кущі, траву, — говорить Павло Кириленко, 33 роки. Він голова одеської організації Всеукраїнського об"єднання  "Свобода".

Координатор громадської ініціативи "Оновлення країни" в Одеському регіоні Сергій Гуцалюк, 38 років, каже, що в Одесу приїздив глава Української греко-католицької церкви Любомир Гузар та інші релігійні діячі. Жодного церковного ієрарха так не оберігали:

— Одеса багатоконфесійне місто. Чому для московського патріарха роблять особливі умови — незрозуміло.

За кілька тижнів до візиту Кирила до Служби безпеки та міліції викликали представників місцевих українських патріотичних організацій.

— Дзвонили, запрошували на розмову. Попереджали, щоб не створювали провокацій. Що саме розуміють під цим словом — не пояснювали. Але не погрожували, — розповідає Павло Кириленко.

О 14.30 близько сотні паломників моляться на площі. Святково вбрані жінки у світлих хустках стукають у двері Спасо-Преображенського храму. Просять упустити. Розмовляти не хочуть:

— Ідіть звідси! — кричить монашка з поморщеним обличчям. Жує бутерброд.

На сонці температура +45°С. Затінку на площі перед церквою нема. Літня жінка сидить під великою пляжною парасолькою.

— Приїхала із Сімферополя, тут живе донька Олена із зятем Дмитром, — розповідає 56-річна Вікторія Андріївна, вчителька математики. — Спеціальна так підгадала, щоб і дітей побачити, і з Кирилом помолитися.

Підходять троє молодих людей. Цікавляться, чого зібрався натовп.

— Це ж треба! Вони не знають, що Кирило приїде. Віри у молоді не вистачає, це я вам як учителька кажу.

35-річна Олена приїхала ранковим поїздом, аби 15 хв. помолитися із патріархом. Стільки триватиме молебень у храмі.

— Щоб із вами говорити, мені необхідне благословення, — каже.

У середу зранку Кирило освячуватиме Успенський монастир на вул. Преображенській.

Зараз ви читаєте новину «Жебраків і торговців розігнали до приїзду Кирила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути