пʼятниця, 08 липня 2016 00:55

Заступник прокурора області очолював нелегальний бізнес
2

12 годинників знайшли під час обшуку в заступника прокурора Рівненщини Андрія Боровика. Ціна найдорожчого ”Нардів Олександер” — 17 мільйонів гривень
Фото: ФОТО З САЙТА www.facebook
Заступником обласного прокурора Андрій Боровик став 2014-го. Загалом у прокуратурі працює близько 10 років

П'ятьох лідерів угруповання, пов'язаного з незаконним видобутком бурштину, затримали працівники поліції, Служби безпеки та військової прокуратури. Операцію провели 5 липня.

На Рівненщині арештували заступника прокурора області 33-річного Андрія Боровика. А також — колишніх керівників райвідділів поліції Сергія Родзіна й Анатолія Смолянця. Взяли під варту й підполковника контр­розвідки СБУ Вадима Федорука. Жителя райцентру Дубровиця Миколу Рабешка затримали в Києві.

Усього в організації незаконного видобутку та збуту бурштину підозрюють 32 людини. В їхніх квартирах, офісах і дачах провели обшуки. Вилучили $160 тис., 4,7 тис. євро й 94,5 тис. грн. Знайшли прикраси та схему розподілу грошей.

У Андрія Боровика знайшли золоті злитки й колекцію годинників. Серед них — "Нардів Олександер" вартістю $685 тис. (17 млн грн. — ГПУ). У Анатолія Смолянця й Сергія Родзіна виявили автомати Калашникова, пістолет Макарова та мисливські рушниці. Обох затримували за допомогою спецназівців. Вони висадилися з вертольота на подвір'я підозрюваних.

— Затриманий у Києві Микола Рабешко — кримінальний авторитет на прі­звисько Ушатий. Він займався збором і охороною добутого бурштину, вирішував питання з копачами. Це — чорнороби цієї схеми. А головні — рівненські правоохоронці, — каже міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, 52 роки. — Кримінальне угруповання контролювало нелегальний видобуток бурштину. За кожну помпу і за кожен вихід на родовище звичайні копачі платили їм данину. Це значні гроші — мільйони доларів на місяць.

У групах копачів у соцмережі "ВКонтакте" спецоперацію силовиків не обговорюють. Натомість проводять опитування: "Луценко у вас забрав роботу чи зробив тиждень вихідний?". Близько 250 людей проголосували за вихідні, 11 — вважають, що втратили роботу.

5 липня в Голосіївському райсуді Києва обирали запобіжний захід арештованим. Усіх затримали на 2 місяці.

15 тонн ­бурштину за 12 год. видобувають бригади нелегальних копачів в Україні. Такі дані наводить журналіст Антон Нечипуренко. Залежно від розміру, продають камінь від $500 до $4 тис. За зміну ­можуть намити на кілька десятків мільйонів доларів.

Зараз ви читаєте новину «Заступник прокурора області очолював нелегальний бізнес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути