четвер, 26 квітня 2012 05:00

Замість нетесаного каменю на Андріївському кладуть гранітні блоки

На Андріївському узвозі в Києві почали класти гранітні плити замість бруківки з необробленого каменю. Перші метри вже виклали на початку вулиці зі сторони Контрактової площі. Старі камені залишать тільки біля Андріївської церкви. Роботи планують закінчити за місяць.

У вівторок пообіді 10 робітників курять, сидячи на чорних гранітних кубах. Поруч двоє чоловіків накривають каналізаційний колодязь збитими дошками.

— У нас перекур. Чекаємо пока наносять брущатки. Стару забрали десь через місяць після початку ремонту. А цю привезли недавно. Лежить он запакована, — огрядний кахельник Ігор важко дихає, показує в бік вул. Боричів Тік. — Колись це були плити гранітні. Їх ріжуть і до нас уже привозять кубами. Ми акуратно забиваємо резиновими молотками на спеціальну бетонну основу. Потім шви затрем. Зі сторони пішохідки будуть більші за розміром, а плитка всередині — менша.

На розі Боричевого Току та узвозу двоє чоловіків розбирають купу граніту. Беруть по три шматки і несуть до місця укладки. Поряд вагончики будівельників, бігає чорний собака. Біля 26-го будинку на Боричевому Току стоять великі білі мішки з бруківкою. Їх фотографує на мобільний киянин Іван Петрович, 55 років.

— Їх не цікавить історія, тільки гроші подавай. Ми колись жили тут поряд. Прийшлося переїхати через аварійний стан дому. Тепер на Оболоні. Боюся, якщо цими плитами встелять вулицю, то виглядатиме вона сіро й убого. Старе каміння додавало шарму цій вулиці, — каже.

Сторони чорних кубів нової бруківки мають близько 15 см, важить приблизно 1,5 кг.

— Я каблуки три раза ламала на старой брусчатке. Каждое утро хожу через Андреевский на работу. Хорошо, что меняют, но главное, чтобы она потом не поламалась, как на Майдане. А то у нас привыкли делать все быстро, но не качественно, — каже Вікторія Дмитрів, 30 років.

Стару бруківку на узвозі зірвали півроку тому, коли почали реставрацію вулиці. Її зберігають на майданчиках "Київавтодору" у трьох районах столиці.

— Під час попередньої реконструкції Андріївського узвозу до 1500-річчя Києва всі камінці дбайливо зняли, пронумерували, склали, охороняли. А тоді по цій нумерації поклали назад, — пояснює історик і краєзнавець Станіслав Цалик, 49 років.

— Не знаю, звідки взялася "качка", що стара бруківка з 1980-х. Її поклали ще в середині XIX сторіччя. Був такий цивільний губернатор Іван Фундуклей, — продовжує. — Він за власний кошт поклав бруківку, щоб Андріївським можна було ходити і в дощ. Її вимостили так, що ноги ніколи не промокали, бо навіть при сильних опадах не було калюж. А от при реконструкції у 1980-х наші діячі переклали її не дуже добре. Вода вже не збігала по спеціальних жолобках. А в 2000-х на бруківку поклали цемент. Через це вода просто водоспадом від Андріївської церкви стікала на Поділ. Те, що стару бруківку знімали екскаватором, щось небачене. Нова — зручніша для автомобілів, хоч Андріївський узвіз — вулиця пішохідна.

— Скептично дивлюся на це оновлення, — каже режисер і колишній народний депутат Лесь Танюк, 73 роки. — Проблема не в тому, що Андріївський зміниться, а в тому, щоб залишився дух і запах. Щоб працювали художники, проходили виставки. Щоб люди зберігали атмосферу.

— Нинішня реконструкція узвозу — це архітектурне варварство. За цим стоїть хамство теперішньої влади. І столичної, і взагалі, — вважає історик і мистецтвознавець Вадим Скуратівський, 70 років. — Андріївський ми ще не зовсім втратили, але до катастрофи залишилося зовсім небагато. При сьогоднішньому муніципалітеті може статися все.

Зараз ви читаєте новину «Замість нетесаного каменю на Андріївському кладуть гранітні блоки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути