пʼятниця, 01 січня 2016 07:20

Закрили 50 банків

Нацбанк проголосив 2015-й роком очищення банківської системи. Закрили півсотні фінустанов. Зокрема, "Дельта банк". У нього українці поклали на депозити майже 24 млрд грн.

Фонд гарантування вкладів виплатив вкладникам збанкрутілих фінустанов понад 43 млрд грн, станом на листопад.

— Для порятунку банку, що опинився на межі банкрутства, треба вкласти стільки ж грошей, як він утратив. Але у власників цих коштів немає. Тому банки закриватимуться й далі, — каже 67-річний Сергій Яременко, екс-заступник голови Нацбанку. — Банки отримують прибуток у реальному секторі економіки. А бізнес став нерентабельний, підприємці не можуть віддавати кредити. Тому й банкам ні з чого їх видавати. Третина банківської системи валиться. Та найгірше, що в банках-банкрутах пропали оборотні кошти підприємств. Близько 80 мільярдів гривень зникли з економіки.

— В Україні до кризи було 175 банків. 2015 року закрили 50. Цьогоріч можуть зникнути стільки ж. Вже є перелік установ, до яких Нацбанк придивлятиметься, — говорить фінансовий експерт Олексій Лупоносов, 35 років. — Очищення банківської системи не відбувається, хоч про це й заявляють. Казали, сформують списки людей, які довели банки до банкрутства. Мав би налічувати понад три тисячі осіб, яким мали заборонити працювати в цій сфері хоча б на п'ять років. Списки створили, потім десь діли. Люди, які трудилися у проблемних банках, обіймають посади в нових.

Близько 70% вкладників отримують свої кошти з депозитів. Але виплати затримують на півроку-рік, гроші знецінюються. Не повернуть кошти тим, хто мав справді великі вклади (держава через фонд гарантування вкладів компенсує не більш як 200 тис. грн. — "ГПУ").

Зараз ви читаєте новину «Закрили 50 банків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути