вівторок, 24 січня 2012 06:15

За три дні випала місячна норма снігу

Автор: Фото надане прес-службою ГУ МНС у Чернігівській області
  Половина понтонного мосту, яку зірвало льодом біля міста Новгород-Сіверський на Чернігівщині, пропливла Десною 30 кілометрів
Половина понтонного мосту, яку зірвало льодом біля міста Новгород-Сіверський на Чернігівщині, пропливла Десною 30 кілометрів

Три дні в Україні йдуть рясні снігопади. У ніч на неділю в Рахівському районі Закарпаття дерево впало на автомобіль із людьми. Двоє чоловіків загинули.

— Це сталося близько першої ночі, — розповідає сільський голова села Ділове Рахівського району Людмила Романюк, 55 років. — Колишній військовий 37-річний В'ячеслав Комаровський повертався зі Львова. До Рахова приїхав нічним потягом. Його поїхала зустріти дружина з двома дітьми 5 і 10 років. У райцентрі взяли таксі. Підвезти їх до села погодився місцевий Іван Грідзяк, вечорами він таксував своїм "Чері".

В'ячеслав Комаровський сів біля водія, дружина з дітьми — позаду. На під'їзді до села на машину звалився величезний стовбур старого бука. Іван Грідзяк помер одразу. Пасажира відвезли в райлікарню. Від закритої черепно-мозкової травми він невдовзі помер.

В'ячеслав Комаровський із дружиною працював на прикордонному пункті пропуску поблизу Ділового. На Закарпаття приїхали з Хмельниччини.

Понад 500 автомобілів витягли зі снігових заметів рятувальники на Запоріжжі за  вихідні. Цю область із Одеською, Херсонською, Чернігівською, Дніпропетровською, Київською та Черкаською найбільше засипало снігом. 71 населений пункт залишився без світла.

— Мы три часа простояли в воскресенье. С мужем возвращались из деревни. Возле поселка Андреевка в один момент джип, что шел перед нами, остановился. Все. Дальше нас просто заметало снегом. Муж позвонил в ГАИ. Нас вытянул большой ЗИЛ, а трассу расчистил грейдер, — розповідає 41-річна Людмила Лещенко з міста Бердянськ Запорізької області.

У понеділок через негоду закрили 44 школи в трьох районах Запорізької області.

— На навчання не пішли понад 15 тисяч учнів. Збираємо нараду, вирішуватимемо до якого числа будуть вимушені канікули, — каже Антоніна Грипа з обласного управління освіти.

У Києві протягом трьох днів випала місячна норма опадів.

— Такі інтенсивні снігопади бувають раз на 30 років, за словами метеорологів. За їхніми прогнозами найсильніші снігопади вже позаду, але скоро температура значно знизиться, — говорить Олександр Мазурчак, перший заступник голови столичної міськдержадміністрації.

Через негоду в ніч на понеділок літак Франкфурт—Київ не зміг сісти у столиці й повернувся до німецького Лейпцига. 60 українців дісталися додому в понеділок в обід.

О 8.10 у неділю на шляху Лохвиця—Сенча біля села Вирішальне в метровому заметі застряв рейсовий автобус Лохвиця—Миргород із 30 пасажирами.

Витягували його автомобілі ЗІЛ та КрАЗ. А частина автобусів не виїхали з автостанцій.

— Щодня відправляємо 95 рейсів, а сьогодні до обіду тільки 20 пішло, — каже Оксана Миронець, диспетчер автостанції "Миргород". — Траса в хорольському напрямку снігом забита.

760 людей відрізані від райцентру

Льодохід зірвав частину понтонного мосту на річці Десна біля міста Новгород-Сіверський на Чернігівщині. Це сталося 18 січня близько 7.15. Троси завдовжки 60 м і завважки 90 т лопнули. Конструкцію понесло течією, а потім розірвало навпіл. До одної частини мосту рятувальники прикріпили інші троси й обмотали їх навколо величезних тополь на березі. Другу частину зловили біля села Пирогівка Шосткинського району на Сумщині, за 30 км від переправи.

Понтонний міст з'єднував райцентр Новгород-Сіверський із селами Бирине, Прокопівка та Підгірне.

— Нам тепер у Новгород нада їхать в об'їзд 80 кілометрів. Через міст усього було 14. Його побудували після війни, і така ситуація вперше. 760 людей відрізані од райцентра, — каже Надія Гуща, 50 років, голова сільради Бириного. — У нас є амбулаторія і своя "швидка". Але якщо щось серйозне трапиться, потрібно буде їхати далеко.

 

Зараз ви читаєте новину «За три дні випала місячна норма снігу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути