пʼятниця, 27 вересня 2013 00:30

За 15 секунд буревій повалив понад сотню дерев

23 вересня близько 18.00 містечком Самбір на Львівщині пронісся буревій. Вітер силою понад 25 м пошкодив дахи 77 будівель.

Дерева впали на чотири авто, знеструмлені вулиці та село Бісковичі, повалено 130 дерев, розбито понад 50 вікон у будівлях. Двоє чоловіків травмовані — на них впали уламки шиферу, гілля дерев. Із лікарні потерпілих відпустили додому. Негода завдала збитків на 2 млн грн, за попередніми оцінками. Ситуацію визнали надзвичайною місцевого рівня.

У райцентрі Самбір, що за 81 км від Львова, живуть 35 тис. людей. 25 вересня на зупинці біля залізничного вокзалу утворилися великі калюжі — після буревію злива не вщухала всю ніч.

— Я 80 літ жию, а такого не пригадую, — 82-річний Дмитро Гунц. тримає пакет із грушами. — Щоб за якусь мінуту півміста зруйнувати і дерева повикорчовувати. Літали бляхи і шифер. Мій дід розказував, що колись бачив, як смерч корову підняв на півметра і брязнув на землю. Вона потім молока не давала.

На площі біля церкви шестеро рятувальників у синіх комбінезонах розрізують стовбури, чоловіки в куртках із надписом "Самбіртеплокомуненерго" закидають пні на вантажівку.

— Набігла хмарина біла, раптово потемніла, небо чорне стало, — згадує 56-річна Лариса Соловкіна. Шифер з її будинку вітер заніс аж до сусідів. Усі дерева біля хати повалило. — Я до невістки кричу, щоб од вікон онуків забрала. І в ту секунду все стихло, потім хата затремтіла, і все. Секунд 10 пройшло. Невістка думала, що то землетрус.

За оцінками обласного управління МНС, буревій у Самборі тривав 10-15 с.

На подвір'ї церкви замітає сміття 43-річна Галина Філь.

— Храм, Слава Богу, не зачепило, — каже, — у капличці скло побило і в церковних прибудовах дах знесло. Але то хлопці за день відновлять. А от у будинку навпроти — біда, — показує на триповерховий дім, — хазяєва на заробітках. А в них дах знесло.

Найбільше постраждала родина Баранецьких, що живуть неподалік церкви. Вітер викорчував 200-літню липу на подвір'ї. Дерево розтрощило гараж і старе авто "ауді". Стовбур перегородив вихід із будинку. Вітер скрутив половину цинкової бляхи на даху.

П'ятеро чоловіків вивантажують листи шиферу, який родині безкоштовно видала міська влада. Десять двірничок у жовтогарячих робах розчищають двір. Із хати виходить 72-річна Ірина Баранецька.

— Дівчатка, ходіть я вам кави зроблю, канапок поїсте. З ранку ж працюєте, — на веранді накриває для двірничок стіл, виносить харчі. — Я цілу ніч після того лиха вила, давлєніє скочило, — плаче, сідає за стіл. У кухні незакінчений ремонт, стеля лише зашпакльована. — Нас семеро в хаті було — син, невістки, внуки. Стало темно, гуркіт і всьо стихло, тільки дощ. Двері відчиняємо — а вони не піддаються — липою привалило. Вилазили через вікно. Ту липу давно казали зрізати, бо була аварійною. А я все жаліла, бо то моя молодість. Половину бляхи знесло, діти вночі клейонкою накривали дах, бо почало затікати в хату.

Ірина Антонівна вважає, що стихія завдала їм збитків на 70 тис. грн.

— Хлопці з еменесу до четвертої ранку різали дерева, нас визволяли. І з восьмої ранку — знову на ногах, — виходить на вулицю. — Ми їм пропонували борщу зварити. Вони отказались. Люди згуртувалися, з робіт, де діти працюють, усі колеги поприходили. І жек своїх людей дав.

За 20 м від церкви розташоване Самбірське училище культури, в якому навчаються 193 студенти. Колишній монастир Бернандинів XVII століття — пам'ятка архітектури національного значення.

— У нашого училища найбільші збитки, але з вулиці того не видно — церква закриває, — заступник директора Галина Петрівська веде на другий поверх у кімнату чоловічого туалету. Звідти піднімаємося дерев'яними сходами на горище. Буревій зніс черепицю на 600 "квадратах". На підлозі валяються уламки дерев'яних балок.

— Нам міська рада пропонує шифер, а що з ним робити? Тут тільки черепицею крити можна, бо ж будівля — пам'ятка архітектури, — каже Галина Петрівна. — Але не відомо, чи таку ще випускають? Будемо брезент шукати, щоб накрити тимчасово.

Четверо чоловіків у спецівках укріплюють дерев'яні балки. Завгосп училища 62-річний Ігор Лебідь збирає вцілілу черепицю.

— Вітражне старовинне вікно в органному залі — 3 метри шириною, 2 заввишки — із рамою вирвало, — каже. — Хор дитячий там якраз співав, полякалися.

Біля школи №10 вітер повалив 30 дерев і зніс частину покрівлі. У понеділок дітей звільнили від занять.

Зараз ви читаєте новину «За 15 секунд буревій повалив понад сотню дерев». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути