пʼятниця, 16 квітня 2010 01:26

Вулицю Польську перейменували на Качинського

Частина центральної вул. Польської в Одесі матиме ім"я загиблого президента Польщі Леха Качинського. Вона сполучає вул. Дерибасівську і Буніна в історичній частині міста. Рішення ухвалила 14 квітня міська рада.

— Ініціатор перейменування — мер Едуард Гурвіц. Його підтримали 88 депутатів, — каже "ГПУ" 50-річна Олена Лаврентьєва, директор департаменту Одеської міськради. — У світі, напевне, це перша вулиця, названа на честь Качинського. Вона підходила найбільше. По-перше, була названа на честь поляків. По-друге, зміна назви не завдасть клопоту жителям. Їм не доведеться переоформлювати документи. Всі будинки, розташовані на Польській, мають іншу адресу.

Дехто з одеситів переконаний, що варто було переназвати іншу вулицю.

— Певне, дали ім"я Леха Качинського, бо в Одесі живуть двоє його троюрідних братів, — говорить одесит Сергій Іванович, 65 років. Прізвища не називає. — Нічого проти польського президента не маю. Злий на наших чиновників. Нащо чіпати історичну частину міста? У нас кілька вулиць 8 Березня, купа провулків Заливних, там би й називали. Усі питання, які стосуються жителів міста, слід вирішувати через референдум.

Зі слів одесита, у ХІХ ст. на Польській були склади багатих поляків, які торгували зерном. Таку назву вона мала до 1920-го. Потім перейменували на вул. Кангуна, на честь Мойсея Ісааковича Кангуна, начальника штабу Червоної гвардії. З 1940-го вулиця знову стала Польською. У 1960-х мала назву Гарібальді: вождь італійської революції Джузеппе Гарібальді бував у Одесі. Потім — знову Польською, а тепер вона — Леха Качинського.

Зараз ви читаєте новину «Вулицю Польську перейменували на Качинського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути