середа, 12 січня 2011 10:09

"Вулицями ходить бидло. Президент країни — гопник"

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Учасники акції проти зруйнування ”Замку Барона”
Учасники акції проти зруйнування ”Замку Барона”

Понеділок, шоста вечора. Біля "Замку Барона", що на Ярославовому Валу, 1 у столиці зібралися близько 400 осіб. Вони проводять акцію протесту проти знесення пам'ятки архітектури. Всі не вміщаються на тротуарі. Міліція частково перекриває дорогу. Люди виходять на проїжджу частину. До них долучаються перехожі.

На будинку висить оголошення про продаж.

— Його хочуть купити, а потім знести, — відповідає на запитання, що буде з будинком, 20-річний Сергій. Він роздає агітаційні листівки.

У київській мерії запевняють, що "Замок Барона" не зноситимуть. Та активісти цьому не вірять, кажуть, це просто слова.

— У Києві є дві схеми руйнування таких пам'яток: перша — доведення будинку до зубожіння, а друга — просте спалення, — каже 23-річний Євген Карась, активіст руху "Збережи Старий Київ". — Ми ж вимагаємо, аби будівлю реставрували.

Після виступу активістів співають музиканти, які прийшли підтримати захід. Сергій Василюк — про Київ, про Україну. Катерина Оврамець — без супроводу українською мовою "Марсельєзу" — гімн Франції та Французької революції.

На сцену виходить скандальний поет Артем Полежака.

— Вулицями ходить бидло! Президент країни — гопник! — вигукує.

Присутні заходяться сміхом.

На завершення мітингу активісти влаштовують виставу. Головний персонаж — багач із сигарою в руці. Він хоче купити стару будівлю, щоби потім її розваляти. До нього підбігають захисники старого Києва в обладунках, шоломах та із сокирами й не дозволяють захопити споруду.

Після 1,5-годинної акції половина присутніх прямують до Міністерства культури. Вигукують: "Слава Україні, героям слава! Вийди на вулицю, поверни своє місто!"

— Міністерство ганьби та безкультур'я. Зруйнувати його, — закликає Ольга, 46 років. Вона йде з двома синами. Молодший, 9-річний Андрій, вигукує: "Збережи старий Київ!"

На тротуарі перед дверима відомства викладають свічками слово "Ганьба".

Будинок на Ярославовому Валу, 1 звели 1898 року у формі середньовічного замку. Біля входу мозаїкою викладене слово Salvе, що в перекладі з латини означає "привіт". Над аркою — крилаті чудовиська. Власником дому дослідники вважають барона Максима Штейнгеля, підприємця і винороба. Зараз будівля закрита.

Уночі 30 грудня у столиці знесли збудований 1909-го особняк на вул. Сагайдачного, 1б, що на Поштовій площі.

Зараз ви читаєте новину «"Вулицями ходить бидло. Президент країни — гопник"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути