вівторок, 09 червня 2009 19:27

Володимирові Новосаду градом розбило голову

Автор: фото: Любомир МАРКЕВИЧ
  Богдан Харко із села Мазарня-Каранська Кам’янка-Бузького району Львівської області показує, який у їхньому селі в неділю випав град
Богдан Харко із села Мазарня-Каранська Кам’янка-Бузького району Львівської області показує, який у їхньому селі в неділю випав град

У неділю о 15.30 у селі Андріївка Чернігівського району над урочищем Красний Борок із двох хмар утворилася воронка смерчу й пішла на село. Сильний вітер вивертав дерева, стовпи. Із хат здирав шифер, залізо, валяв труби, зривав ворота.

Смерч зачепив шість будинків в Андріївці. Найбільше постраждала хата, яку 2006-го купили чернігівці Братусенки. Тетяна Блєднова, бабуся власника будинку, у той час була вдома.

— Я дверей не закрывала на засов, а просто прикрыла, — розповідає Тетяна Порфирівна. — И оно как дало воздухом, открыло двери. Смотрю — сарай валится. Я скорей в другую комнату. А оно напором воздуха окошко на улицу выдавило, и шторки туда, и карнизы потянуло. Я в уголочек забилась. И собака ко мне прижалась.

Половину залізних воріт винесло за 200 м, обідрало майже всю бляху з хати й занесло за кілометр. Те залізо посікло лінію електропередач. Вуличні дроти занесло за 300 м і намотало на грушу. Цегляна кладка на дерев"яній хаті потріскалася і в кількох місцях вивалилася. Сарай із піноблоків рознесло майже повністю. Так само зникли півгаража та веранда.

Того дня по всій Чернігівщині пройшли грозові дощі. У обласному центрі випав град завбільшки з перепелине яйце.

— Не завидую людям, що опинилися в лісі у таку стихію, — каже лісник Євген Коваль. — Кожне дерево важить понад тонну й не знаєш, в яку мить може впасти. Якщо вивертає з коренем, то ще є 3 секунди в запасі, а як ламається посередині — падає одразу на голову.

Люди, які на Трійцю приїхали на відпочинок у ліс, ставали на коліна й молилися. Ніхто не постраждав.


У неділю на Закарпатті, Львівщині й Рівненщині випав град завбільшки з куряче яйце.

— Буря налетіла близько п"ятої вечора, — згадує жителька Великої Бакти Берегівського району Закарпаття Галина Росоха, 50 років. — Дерева повиривало із корінням, городи зрівняло із землею.

У Великій Бакті град повибивав вікна у 20 оселях багатоквартирного будинку, зніс 10 дахів. Жителі понад 10 сіл району втратили всю городину.

— Соціально незахищеним та багатодітним сім"ям будемо виплачувати грошову допомогу, решті — вирішуємо. Грошей немає, тому мізкуємо, де їх взяти, — каже Кароль Ерделі, заступник голови Берегівської райдержадміністрації.

У селі Мазарня-Каранська Кам"янко-Бузького району Львівської області град із куряче яйце почав іти о 15.30. Падав близько 5 хв.

— Я в той час у хаті сиділа. Хмара найшла, у кімнаті потемніло. По даху почало вистукувати так, наче каміння падало, — згадує Любов Новосад, 57 років. — Вийшла після граду — дивлюся, курка біля плоту лежить. Така добра курочка була, чотири яйця в собі мала. На хліві геть понищило шифер. Він тепер як решето.

Чоловікові Любові, 58-річному Володимирові Новосаду, градом розбило голову.

— В обід вигнав корову на пасовище і присів на лавці. Як почало падати, не встиг добігти до хати. Градина попала в голову, то зразу кров і потекла. Тепер ґуля величезна.

Сусідам Новосадів потрощило шифер, повибивало вікна. 44-річному Василеві Політилу градом побило лобове скло у "фольксваґені". До них у гості в той день приїхав племінник Михайло Алексєєв зі Стоянова Радехівського району. Його новий "ланос" тепер весь в ум"ятинах.

Стихія захопила і Яворівський район Львівщини — селище Немирів, частину Новояворівська, військового полігону — аж до селища Магерів Жовківського району.

— У одній церкві закінчилася відправа. А в другій — ще правилося, — розказує селищний голова Микола Бесага. — Град розбив церковні шибки завтовшки 7 міліметрів! У кого хата була вагонкою обшита — зовсім потрощило. У кого на вікнах склопакети — то втрималися, а інші побило.

На Рівненщині від градобою постраждав Радивилівський район, що межує зі Львівською областю.

— Град падав 15 хвилин. Кожна градина — розміром 3–4 сантиметри в діаметрі. Люди фотографували, клали в холодильник на згадку, — розповідає землевпорядник Козинської сільради Ананій Савчук.

— Град у червні — це нормальне явище, — пояснює Ольга Пахалюк, 57 років, начальник відділу кліматології центральної геофізичної обсерваторії. — Такі опади бувають від травня по серпень.

11 червня метеорологи прогнозують град на правобережній Україні. А 12 червня у більшості областей, окрім Луганської й Донецької, пройдуть грози, можливо з градом.

Зараз ви читаєте новину «Володимирові Новосаду градом розбило голову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути