вівторок, 30 серпня 2016 07:30

Володимир Патик не дожив два місяці до 90-річчя

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.artvertep.com
  Художник Володимир Патик був невибагливий у побуті. Окрім пензля, за життя не брав до рук нічого, згадує його дружина Романа Патик. У шлюбі прожили 58 років
Художник Володимир Патик був невибагливий у побуті. Окрім пензля, за життя не брав до рук нічого, згадує його дружина Романа Патик. У шлюбі прожили 58 років

— За життя 16,5 років провів у дорозі, 1632 дні — в залах музею, 27 місяців — за кордоном. Решту часу був у майстерні. Вималював 500–600 кілограмів фарби, замалював 1875 метрів полотна і зрисував 1,5 тонни паперу, — говорив львівський художник Володимир Патик минулого року. Він помер 28 серпня о 12:30. 2 місяці не дожив до свого 90-річчя.

— Володимир Патик був художником європейського напрямку, — каже столичний мистецтвознавець 78-річний Дмитро Горбачов. — Коли нашу культуру заганяли у провінційний стан, він боровся з цим. Малював надзвичайно гарні картини. Цим наближав українську культуру до європейської. Через це в 1960–1970-ті його роботи купували неохоче. Міністерство культури тоді підозрювало всіх львів'ян у націоналізмі. Був свідком, як міністру культури Ростиславові Бабійчуку (керував міністерством у 1956–1971 роках. — ГПУ) пропонували купити для музею картину Патика. На ній — намальовані західноукраїнські селяни, які переходять через потічок. Міністр подивився на картину та сказав: "Купувати не будемо. Куди вони йдуть? Часом не в УПА?" Із проголошенням незалежності картини Патика почали продаватися краще. Їх купували музеї та приватні колекціонери.

Володимир Патик народився в селі Чорний Острів Жидачівського району на Львівщині. Закінчив Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва. Його викладачами були Роман Сельський і Микола Бокшай. Об'їздив майже всю Україну. Малював у Мурманську, Прибалтиці, Сибіру й Середній Азії. Першу виставку влаштував у 50 років. 1999-го став лауреатом Шевченківської премії за серію робіт "Земля Шевченка".

— Окрім пензля, чоловік нічого за ціле в життя в руки не взяв — ні молотка, ні цвяха, — каже вдова художника Романа, 80 років. — Невибагливий у побуті, абсолютно не переймався господарськими клопотами. Його ніколи не цікавило, де я буваю з дітьми, що готую на обід. Лише єдине мене просив: "Коли будеш робити ремонт, скажи, щоб я виїхав на той час із хати".

Із дружиною Володимир Патик прожив у шлюбі 58 років. Разом виховали двох дітей. Син 52-річний Остап — художник, донька Оксана, 57 років, — медик.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Патик не дожив два місяці до 90-річчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути