середа, 13 липня 2011 05:00

Вода залила музей Шевченка

Автор: фото: Микола Карнарук
  Василь Коломієць, директор музею Тараса Шевченка в місті Канів на Черкащині, показує викопану траншею над підвальним приміщенням, в якому міститься виставкова зала. Там перероблятимуть дах, бо через погану гідроізоляцію дощова вода потрапляє всередину
Василь Коломієць, директор музею Тараса Шевченка в місті Канів на Черкащині, показує викопану траншею над підвальним приміщенням, в якому міститься виставкова зала. Там перероблятимуть дах, бо через погану гідроізоляцію дощова вода потрапляє всередину

У виставковому залі музею Шевченка в місті Канів на Черкащині дощова вода зіпсувала стіни. Зал розташований у підвальному приміщенні.

— Неправильно зробили гідроізоляцію. Десь порушили технологію. Бо гнали все швидко, — розповідає один із будівельників, якого підвозимо до Чернечої Гори. — Тепер через вологу там повилазив грибок, воняє цвіллю.

Минулої п'ятниці о 10.00 працівниця Валентина Авраменко веде у пошкоджений зал. Обходимо дві білі тумбочки, якими перекрили вхід. Біля кафе мокрі підлога і до половини стіни. У залі — менші латки від води. Звідси встигли винести понад 70 картин львівського  художника 74-річного Євгена Безніска.

— Це вже трохи висохло. Де по стінах стікала вода, залишилися плями і смуги, — каже  Валентина Петрівна. — Добре, що на підлозі плитка, а не паркет.

Біля музею на газоні троє чоловіків копають траншею завглибшки півметра. Добираються до гідроізоляції. У канаві видно колодязі для стікання дощової води з даху. Мокру землю двоє робітників накидають на тачку. Третій возить через дорогу метрів за 10. Трохи далі розкладені латки газону.

— Дощова вода затікає всередину. Вони й самі не знають де, — каже Сергій один із робітників, із татуюванням морячки на правій руці. Вибирає із землі черв'яка й кидає в банку з-під кільки. Каже, для курчат. — Перероблюємо, щоб нічого не снилося. Тягаємо землю туди, а потом треба буде назад. На траву висипати не можна. Вона дорога, її привозили рулонами. Але доки кришу підвалу не перероблять, так і заливатиме. Хотять стяжкою бетону виграть. Він усе одно дасть щіль. Вода знайде слабке місце.

Недоліки ліквідовує компанія "Укрпроектреставрація", яка відновлювала музей. У договорі з ними вказано п'ять років гарантії.

— Через дощі десь не спрацювала гідроізоляція. Вода з даху тече по лівньовках у колодязь. А те, що пішло по траві, почало просочуватися в землю і дійшло до підвалу, — каже директор 52-річний Василь Коломієць. — Будівельники хотіли утеплити і поклали пінопласт, між яким і проходить вода. Тепер до верху підвалу приробимо бетонний "козирьок" і закидаємо землею. Якщо вода і входитиме в землю, то за метр від бетону. До 1 серпня все мають виправити і всередині відремонтувати.

Старе приміщення музею збудували в середині 1930-х. Реконструювали торік улітку. У серпні оновлений музей відкрив президент Віктор Янукович. Реконструкція коштувала понад 67 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Вода залила музей Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути