вівторок, 14 червня 2016 00:00

Вісім міст відмовляються приймати сміття зі Львова

Автор: Ярослав Тимчишин
  Золочівське звалище тягнеться вздовж дороги. Там працює сміттєсортувальна лінія відходів
Золочівське звалище тягнеться вздовж дороги. Там працює сміттєсортувальна лінія відходів

Жителі райцентру Золочів на Львівщині заблокували на в'їзді до міста 49 вантажівок зі сміттям. Не хочуть, аби непотріб з обласного центру опинився на їхньому звалищі. Відходи до Золочева повезли після закриття полігона в селі Великі Грибовичі. 30 травня там стався зсув, загинули четверо чоловіків.

Із жителями Золочева вантажівки блокували люди з прилеглих сіл Єлиховичі, Городилів і Зозулі.

— Про те, що до нас повезли сміття, дізналися увечері 7 червня. Зранку вийшли на дорогу, — каже 33-річний Роман Гуцул, депутат сільради Єлиховичів. — З восьмої ранку до третьої дня тримали фури. Потім таки пустили, але більше такого не дозволимо. Вимагаємо від водіїв показати маршрутні листи. Якщо зі Львова — розвертаємо.

Площа Золочівського міського смітника становить 4,8 га. Ще 4 га займає єдина на Львівщині сортувальна лінія. Приватні інвестори вклали в неї 5 450 млн грн. За сортування сміття жителі райцентру платять по 7 грн щомісяця.

У суботу, 10 червня, біля звалища чергують 10 активістів. Перевіряють документи у водія сміттєвоза. Коли з'ясовують, що непотріб везуть із райцентру — пропускають машину.

— Три роки тому вимагали закрити наш полігон. А все закінчилося відкриттям сміттєпереробної лінії. Вона сортує лише півтори машини на день. Решта відходів гниють. Це впливає на здоров'я людей, — каже 55-річний Володимир Криворученко з Єлиховичів. — Кульки зі смітника їдять корови. Через це хворіють, здихають.

Веде звалищем вздовж дороги. Там смердить гниллю, рояться мухи й літають ворони. Серед сміття багато пластикових пляшок, сумок і зимового одягу.

— Пацюки звідси розбігаються селами. Одна людина померла, бо щур укусив за ногу. Заніс інфекцію, від якої немає ліків, — розповідає Криворученко. — Кусають і кролів, то їх уже ніхто не тримає. Наше звалище на вапняку стоїть. Відходи в нього впитуються і йдуть у підземні води. Через це діти хворіють. У Єлиховичах третина села слабує.

— Не хочемо тут других Грибовичів, — каже активіст 47-річний Володимир Легоцький. — Але якщо й далі везтимуть стільки відходів, то вони будуть.

Сміття зі Львова відмовилися приймати міста Броди, Мостиська, Новий Розділ, Сокаль, Миколаїв, Самбір і Дрогобич.

Зараз ви читаєте новину «Вісім міст відмовляються приймати сміття зі Львова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути