вівторок, 11 грудня 2012 00:30

Відвідувачі нічного клубу стріляли в людей без розбору

У ніч проти 9 грудня в одеському нічному клубі "Белліні" двоє чоловіків розстріляли з автомата інших відпочивальників. Двоє загинули, троє поранені.

"Белліні" розташований на вул. Рішельєвській, 64, майже в центрі Одеси. Працює цілодобово. У суботу ввечері там були близько 60 відвідувачів.

— С чего все началось, не знаю, — згадує один із гостей Олексій. — Я пришел в клуб после часа ночи. На ступеньках стоял парень. Молодой, лет под 30 максимум, невысокий. Дрался с другим, охранники пытались разнять их. Орали, что больше никого не пустят в клуб. Парень начал кричать, что кто-то брызнул ему слезоточивый газ. Вытянул нож. Приехала служба госохраны. Вывела парня на улицу Большую Арнаутскую. Там началась какая-то возня. Что было дальше — я не видел, зашел в клуб. В "Беллини" часто такое бывает. Тот перепил, тот недопил, выясняют отношения.

— Я выходила из клуба в 1.25, — говорить інша відвідувачка. — "Беркут" кого-то скрутил, зеваки собрались. Сказали, что парень бегал по клубу с ножом, угрожал.

Тієї ночі у закладі відпочивали 39-річний В'ячеслав Андрієнко й 35-річний Роман Сохань. Посперечалися з компанією за сусіднім столиком, почали битись. Охоронці випровадили їх на вулицю. За годину ті повернулися з автоматом.

— За столиком, где сидела та компания, были уже совсем другие люди, — розказує відвідувачка Олена. — А те парни начали палить просто в толпу. Люди кричали, бежали к выходу, выбивали окна. Охранники прятались за барной стойкой.

24-річний Данило Балабанов загинув на місці — куля влучила у потилицю. Він працював у міліції дільничним інспектором, конвоїром. Незадовго до стрілянини його нібито звільнили.

Тетяна Делеєргієва, 29 років, померла у "швидкій". Їй прострелили легеню. Вона сиділа в декреті з дочкою 3-річною Мирославою. Того вечора святкувала день народження подруги.

— Таня лежала на полу. Захлебывалась кровью, что-то пыталась сказать. Подружка держала ее за руку, — каже Олена.

Трьох поранених відвезли до міської лікарні №1. Віталієві Ситнику, 23 роки, куля влучила в ногу. Він родом зі Львова, закінчив Одеський мореплавний коледж.

— Мені якраз перев'язку роблять, — говорить уранці 10 грудня. — Почуваюся погано. Нога дуже болить. Поранення сквозне, роздробило стегнову кістку лівої ноги біля коліна. Піднятися не можу. Лікарі кажуть, заживатиме мінімум місяць. Якби була не вогнепальна травма — гоїлося би швидше. Невідомо, чи зможу відновитися і нормально ходити. У 20-х числах хотів іти в плавання. Тепер нескоро візьмуть. На ліки витратили 3 тисячі гривень. Батьки приїхати не можуть. Провідують місцеві родичі.

Розповідає, що стрілянина розпочалася на вулиці:

— Постріли пролунали о пів на третю за пару метрів від дверей клубу. Ми з другом там стояли. Чекали знайому, яка мала звільнитися після зміни, хотіли провести її додому. Вона працює офіціанткою. Їй пощастило: в той момент перевдягалася в гардеробній, а не була в залі.

Тих, хто стріляли, Ситник не бачив.

— Ми стояли спиною до дороги. Чули, як під'їхала машина, з неї вийшов повний мужик. Темно було, обличчя не розгледіли. Він зробив три постріли і зайшов з автоматом у приміщення. Я не встиг нічого поняти, тільки відчув різкий біль. Мені відняло ліву ногу, я впав. Друга не заділо. Він потягнув мене за ріг будинку. Там спинив якусь машину. Під'їхали до родичів, у яких я живу останні кілька років. Звідти викликали "швидку".

35-річний Владислав Тобін поранений у руку та груди. Його стан стабільно тяжкий. Третьому постраждалому зробили перев'язку й відпустили — він дістав легкі ушкодження.

— Виклик у міліцію надійшов близько третьої ночі. Підозрювані взяли в заручники таксиста, — розказує начальник Одеської обласної міліції Сергій Рєзніков. — Скочили на заднє сидіння "мерседеса", який стояв біля клубу. Водієві приставили автомат до голови.

— Міліціонери та інспектори ДАІ почали переслідувати машину, — додає Володимир Шаблієнко з місцевої міліції. — На вулиці Середньофонтанській у міжквартальному проїзді рух заблокували. Затримали двох пасажирів, у яких були карабін "Вулкан" із трьома магазинами та мисливський ніж.

В'ячеслав Андрієнко й Роман Сохань — полтавці. Один мав при собі посвідчення члена громадської правозахисної організації "Комітет із боротьби з організованою злочинністю та корупцією". Таке можна купити за $300. Неподалік "Белліні" знімали подобово квартиру. Одесити обговорюють, що полтавці працювали у їхньому місті колекторами, вибивали борги з бізнесменів.

— Стрілки не були вишибалами, — запевняє Владислав Руденко, начальник Полтавського обласного управління з боротьби з організованою злочинністю. — Стріляв Андрієнко. Він кілька років тому кинув у Полтаві "Промінвестбанк" на 80 мільйонів гривень. Утік у Київ. Роман Сохань ніде не працював, мав проблеми із законом. Це при ньому було посвідчення громадської організації. Обидва працювали на полтавського кримінального авторитета. Стрільці трусяться при слові "міліція". Думаю, якби були не такі п'яні, нічого такого не сталося б.

Затримані перебувають у Причорноморському райвідділі міліції Одеси.

Тетяну Делеєргієву ховають в Одесі 11 грудня. Родичі прощаються з нею з будинку на вул. Бочарова, 8. Рідні Данила Балабанова домовляються, де відспівуватимуть покійного.

Зараз ви читаєте новину «Відвідувачі нічного клубу стріляли в людей без розбору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути