понеділок, 12 жовтня 2009 18:47

"Від того відстійника ми весь час чекаємо біди"

  Олександр Лазаренко: ”Підтвердили інформацію, що горять мулові відкладення часів чорнобильської аварії”
Олександр Лазаренко: ”Підтвердили інформацію, що горять мулові відкладення часів чорнобильської аварії”

Звістка про пожежу на мулових полях Бортницької станції стурбувала громаду села Гнідин Бориспільського району Київщини. Село розташоване за 2 км від відстійника. Сільський голова Олександр Лазаренко, 42 роки, вважає, що керівництво станції щось не договорює.

— Бортницька станція аерації підтвердила мені інформацію, що горять мулові відкладення часів чорнобильської аварії. Мешканці нашого села пам"ятають, що 1986-го поблизу тих місць захоронювали забруднене радіоактивним пилом листя, яке вивозили з Києва. Але ці факти зараз заборонено розголошувати. Мене така ситуація непокоїть. Секрети зазвичай виникають тоді, коли є небезпека. З іншого боку, санітарний лікар Бориспільського району Андрій Веремій заявив по телебаченню, що заміри повітря на території району цілком нормальні. Я не маю підстав не довіряти його словам.

Чи часто мулові поля приносять вашому селу неприємності?

— Від того відстійника ми весь час чекаємо біди. Торік районні електромережі відключили за борги насоси Бортницької станції, що перекачують відфільтровану стічну воду. Стоки потекли на село. Було забруднено воду в наших водоймах, риба почала дохнути. Ця ситуація набула розголосу, і насоси на станції знову ввімкнули.

Як це впливає на здоров"я гнідинців?

— Раніше перегній із тих полів використовували як добриво. Возили на городи та сільгоспугіддя Бориспільського району. І я брав його для городу своїх батьків. Але люди в нашому селі почали хворіти. Причину не могли зрозуміти, доки екологи не зробили аналізи і не з"ясували, що перегній зі станції містить багато шкідливих речовин. Після того його заборонили використовувати.

Зараз ви читаєте новину «"Від того відстійника ми весь час чекаємо біди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути