пʼятниця, 12 лютого 2016 00:10

Весна буде волога і прохолодна

Близько двох тижнів триває потепління. Середня нічна температура після 26 січня з -15…20°C піднялася до нуля та плюсової. Вдень сягала +4…8°C.

— У найближчі дні має бути похолодання. Його з півночі принесе циклон. За законами природи, лютий повинен бути найхолоднішим місяцем зими. Тому він ще себе покаже, — каже 65-річна Вазіра Мартазінова з науково-дослідного гідрометеорологічного інституту.

— Я склав детальний подекадний прогноз погоди на 10 років, — говорить 65-річний Володимир Бойко, народний синоптик із селища Маньківка Черкаської області. — Довго спостерігав за формою і кольором місяця, зорями, сонцем, перевіряв народні прикмети. Вирахував температури, напрями вітру, опади — всі зміни. Не можу сказати, що це точний прогноз, але процентів на 80 — напевне.

У другій декаді лютого — з 10 до 20 числа — буде багато хмарних з проясненнями днів. Температура від 0 до +2°C, ­потім уночі -1…5°C, вдень від 0 до +6°C.

14 лютого — іменини Трохима. Вітер у цей день віщує, що літо буде мокре й дощове. Якщо немає, то до сухого.

15 лютого — Стрітення. Цього дня зима з весною зустрічаються, щоб поборотися: кому йти наперед, кому вертатися назад. На Стрітення повертається птиця до гнізда, а хлібороб — до плуга. В цей день починається "перелом зими", який завершується 18 березня.

Від 15 до 22 лютого буде Масляна. Це останній тиждень перед Великим постом. Яка погода в цей день, подібною буде і на Великдень. Якщо сонце сходить рано, то й весна буде ранньою.

З 21 лютого і до кінця місяця буде половина хмарних, половина сонячних днів. Вночі температура від -5°C і нижче. Вдень — від 0…+1°C до невеликих мінусових. На початку декади небагато буде туманів, іній, сніг.

24 лютого — Власів день. Потепління, відлига цього дня означає, що в подальшому морозів не буде.

Весна буде волога і прохолодна. Багато поривчастих вітрів. Березень відзначиться нічними заморозками, вдень переважатимуть плюсові температури, — продовжує Володимир Бойко.

Відчутне тепло почнеться із середини місяця. Випаде багато опадів. Весна буде сприятлива для сільськогосподарських робіт. У травні опадів поменшає. Температура значно підвищиться у другій і третій декадах — до +24…33°C.

По першому весняному грому можна спрогнозувати, якого врожаю чекати. Якщо впаде на голе дерево — до неврожайного року, на зелене — до врожайного.

Після висаджування городніх культур люди чекали у травні дощів. Говорили: "Два дощики в маю — агрономи у раю", "Два дощики в маю — певно, бути врожаю". Як опадів не було, казали: "Коли в маю дощ не випаде, то й золотий плуг нічого не виоре".

Із 1 до 10 березня буде змінна хмарність. Вночі від -3°C до 0°C, вдень +1…4°C. Падатиме невеликий мокрий сніг — із 7 до 11 числа.

У другій декаді місяця змінна хмарність і сонячні дні чергуватимуться порівну. Вночі від 0…+6°C до заморозків.

Із 21 березня до кінця місяця порівну змінної хмарності і сонячних днів. Вночі температура триматиметься біля 0°C, іноді опускатиметься або підніматиметься на кілька градусів. Вдень від +6°C до +16°C.

У першій декаді квітня соняч­ні періоди ­переважатимуть над хмарними. Вночі від +4°C до +12°C, удень від +12°C до +20°C. З 5 до 9 квітня — опади.

У другій декаді багато змінної хмарності, менше сонячності. Вночі +6…11°C, вдень +18…20°C. До закінчення декади температура знизиться. З 15 квітня можлива гроза.

З 22 квітня опадів стане мало. Багато днів будуть хмарними. Вночі +6…10°C, удень від +15°C до +21°C.

1 травня відзначатимуть Великдень. Пізня Пасха — пізня весна. У першій декаді травня змінна хмарність переважатиме. Вночі +6…10°C, вдень від +14°C до +20°C, рідко +12…14°C. З 4 по 8 числа йтимуть дощі.

У другій декаді порівну сонячних і хмарних днів.

13 травня — Ігнатія. Теплий вечір і зоряне небо вночі віщують сухе літо, навпаки — мокре.

15 травня — Борисів день. Заспівав соловейко — чекай похолодання.

Третя декада місяця буде сонячна. Вночі температура +14…16°C, після 25 травня знизиться до +10°C. Вдень +30…33°C, у другій половині декади +18…24°C. Можливі зливи і дощ.

24 травня — свято Мефодія і Кирила. Яка погода цього дня, такою буде й улітку. Вранішній туман або дощ віщують мокре літо й мокрі жнива. Сильний вітер — до частих шквалів.

Зараз ви читаєте новину «Весна буде волога і прохолодна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути