пʼятниця, 05 лютого 2016 05:50

"Варшава вдвічі менша за Київ. Але там — 18 районів"

Підготовку до виборів у столичні районні ради призупинив місцевий Окружний адміністративний суд. Вони мали відбутися 27 березня. Вперше з 2010 року, коли ці органи місцевого самоврядування ліквідувала Верховна Рада. У Києві вони існували з 1921-го.

"Улітку Київська міська рада прийняла рішення провести перші вибори до районних рад. У кінці року Центральна виборча комісія оголосила початок виборчого процесу. Але 26 січня громадська організація "Наждак" подала позов на цю постанову. Суддя в повному обсязі його задовольнив і призупинив вибори. Подаватимемо апеляцію", — написав у соціальній мережі "Фейсбук" заступник голови ЦВК Андрій Магера, 42 роки.

— Вибори мають відбутися. Райради потрібні киянам, бо через них мешканці районів столиці зможуть вирішувати проблемні питання дитсадків, скверів, розміщення чи знесення МАФів, — каже громадський активіст 33-річний Василь Гацько.

Хто має бути депутатом райради?

— Люди, які знають побажання і поточні проблеми громад районів. Які вже зараз їх вирішують. Це можуть бути представники батьківських комітетів із дитячих садочків, голови ОСББ (Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку. — ГПУ). Зараз всі питання — у віданні міської влади.

Скільки повинно бути депутатів?

– 30–40 осіб у кожній райраді. Але це не принципово, бо депутати в нас працюють без зарплат. На їх утримання гроші з бюджету не йдуть. На відміну від Європи. Наприклад, у Німеччині депутат отримує 500–700 євро (14–19,7 тис. грн. — ГПУ) доплати від міста.

Чи не виникатиме конфлікту інтересів у райрад і центральної влади міста?

— Ні. У рішенні Київради, ухваленому минулого року, прописані сфери, що відносяться до відання району та міста. Зараз необхідно деталізувати повноваження.

Потрібен ще один рівень представництва. Наприклад, масив. У Києві є певні історичні місцевості. Хтось живе на Теремках, хтось на Оболоні. Люди ідентифікують себе з територією. Тому слід утворити органи самоврядування в будинках і вулицях. Матимемо чотири рівні: будинок, масив, район і місто.

Які сфери мають залишатися за мерією?

— Розвиток транспортної системи, генерального плану міста, формування архітектурних вимог. Вирішення решти проблем потрібно спустити на місця.

Як працюють райради в європейських ­містах?

— В основному діє кілька рівнів самоврядування. Одні органи управляють районом і округом. Інші вирішують проблеми окремих вулиць чи будинків. Європейський Союз побудований за принципом субсидіарності. Це означає, що проблеми передаються вищому керівництву тільки в тому разі, коли їх неможливо вирішити на місцях. Наша модель децентралізації будується за зразком Польщі. Варшава вдвічі менша за Київ. Але там 18 районів, і в кожному є райрада з 30 депутатів.

Зараз ви читаєте новину «"Варшава вдвічі менша за Київ. Але там — 18 районів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути