вівторок, 14 травня 2013 06:45

Валентина Якубчик виростила в глечику найбільших у Європі нічних метеликів

Автор: фото: Віктор ГОМОЛЬ
  Валентина Якубчик тримає метелика велике нічне павичеве око. Розмах крил у нього майже 16 сантиметрів
Валентина Якубчик тримає метелика велике нічне павичеве око. Розмах крил у нього майже 16 сантиметрів

64-річна Валентина Якубчик, із села Глинськ Здолбунівського району Рівненської області, торік знайшла в саду дві гусені завдовжки майже 13 см. Навесні з коконів вилетіли метелики велике нічне павичеве око.

— Від здивування в мене аж очі на лоб повилазили. На старій груші були дві величезні волохаті гусені. Щонайменше по 2 сантиметри товщиною. Ледве переборола страх і взяла їх до рук, — згадує господиня. — Поклала до глиняного глечика й накрила ганчіркою. Через тиждень на вихідні приїхали внуки, то очам не повірили. У глечику вже були два кокони більші за сортові волоські горіхи.

Діти вмовили не викидати знахідку. Глечик із коконами занесли до хати.

— Робили порядок перед Великоднем й згадали про глечик. Виставили його на підвіконня. А в травні з коконів вилетіли двоє метеликів. У житті таких не бачила. Діти заміряли, то розмах крил — майже 16 сантиметрів, — розповідає Валентина Семенівна.

Науковці не пов'язують появу метелика на Рівненщині з глобальним потеплінням. Пояснюють, що він хоч і рідкісний, проте типовий представник фауни регіону.

— Велике нічне павичеве око або його ще називають сатурнія грушева, занесений до Червоної книги України. Його вважають найбільшим нічним метеликом Європи, — пояснює Тетяна Гусаковська, 41-рік, біолог з Рівненського державного гуманітарного університету. — Він живе всього кілька тижнів. Відкладає яйця й помирає. Цікаво, що самці літають удень, а самиці вночі. Метелики нічого не їдять, живуть за рахунок запасів, які накопичили, будучи гусеницею.

Найпоширеніша сатурнія грушева у Середній і Південній Європі, на Кавказі, Малій Азії та Ірані. В Україні найчастіше її можна побачити в Криму.

Валентина Якубчик, коли дізналася, що метеликів занесено до Червоної книги України, випустила комах на волю.

Зараз ви читаєте новину «Валентина Якубчик виростила в глечику найбільших у Європі нічних метеликів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути