пʼятниця, 02 липня 2010 02:56

"Ваги для новонароджених брешуть на 200 грамів"

32-річна Тетяна Нагорняк працює педіатром у Вінниці. Тричі на тиждень приймає дітей у звичайній поліклініці і стільки ж часу — в приватній.

— У державній приймаємо дітей хвилин по 15, не більше, — розповідає про роботу лікарка. — Черги кілометрові, особливо по вівторках у день здорової дитини. Йду туди як на каторгу. Навіть форма одежі відповідна: зашморганий халат, який перу раз на два тижні. На халаті пляма, яку не можу вивести. Її не видно, але я про неї знаю. Це неприємно, але халат міняти шкода. Його ж треба за свої гроші купити.

За день у поліклініці Тетяна приймає близько 20 дітей.

— Ніяких усюсюкань, порад і всього іншого. Усе швидко й чітко. Дитина заходить із карточкою, питаю, що болить. Більше говоримо з батьками, — додає Тетяна Нагорняк. — Кабінет у мене відповідний: старезні ваги для новонароджених, які брешуть на 200 грамів. Лінійка для вимірювання зросту, і кушетка, застелена резиновим покривалом.

У приватному центрі за день лікар приймає не більше п"яти дітей.

Багаті клієнти приносять коньяк із цукерками чи гроші

— Там зовсім інша атмосфера. Майже всі клієнти попередньо записуються на прийом. У приватний центр навіть збираюся по-іншому: макіяж роблю, укладаю волосся. Слідкую, щоб нічого не стирчало. Щоб були чисті нігті й від мене приємно пахло. У центрі перевдягаюся в уніформу — штани й сорочка. На голові — білосніжна шапочка. Форму нам перуть і гладять централізовано щотижня. Там почуваюся королевою.

На прийом дитини у приватному центрі Тетяна Нагорняк витрачає щонайменше півгодини.

— Більше спілкуємося з дитиною. Щоб вона на боялася, показую їй іграшкові інструменти, вчимося лікувати ляльку, колоти їй укольчики, слухати.

У кабінеті Тетяни кілька десятків іграшок, м"який диван, крісло для батьків. Доки лікар розмовляє з батьками, діти дивляться мультики на DVD.

— Якщо дитинка пішла на поправку, багаті клієнти завжди щось приносять: коньяк із цукерками чи гроші.

Лікарка каже, що в приватному центрі всі аналізи роблять упродовж півгодини. У дитячій поліклініці їх приносять наступного дня.

— І з колективом відносини інші. У центрі немає сплєтєн. У поліклініці це постійна біда. Особливо серед медсестер: хто в чому одягнутий, хто скільки получає.

Зараз ви читаєте новину «"Ваги для новонароджених брешуть на 200 грамів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути