Ексклюзиви
вівторок, 24 листопада 2015 05:40

"В мирний час у музеї ходили менше. І філармонія забита, і театри"

"З Донецького художнього музею зникли картини відомих художників: Айвазовського, Шишкіна, Реріха. На стінах тепер — лише сучасне мистецтво", — пишуть у соцмережах донеччани.

Музей — у центрі міста. Поряд — обласна адміністрація, яку захопили бойовики 6 квітня 2014-го. До грудня не працював. Потім відкрили й перейменували на Донецький республіканський.

— Спіть спокійно. Картини у фондах. Усі цілі, — каже телефоном 67-річна Галина Чумак. Очолює Художній музей із ­2004-го. — На вулиці війна. Один раз вибух — і полетіло 21 вікно. Другий раз — знову полетіли. Хіба я можу залишити такі шедеври на стінах, щоб осколки їх пошкодили? Я відповідаю за їхню цілісність. Кожен може зайти і спитати, де картини.

Де зберігаються фонди?

— У підвалі. Не дуже пристосований, але що зробиш. Ми їх не лише зберегли, а й поповнюємо. Саме завершили звірку. Нам подарували твори ХІХ століття, середини ХХ-го, 1970–1980 років. Велику колекцію екслібрисів. Українських, російських, прибалтійських і зарубіжних художників Західної Європи. Майже дві тисячі примірників. 600 із них описали й прийняли до фондів. Це і порцелянові статуетки, і графіка, живопис. Ось зараз прийняли колекцію одного заслуженого художника Росії. Працював у Донецьку.

Дарують російські музеї?

— Це неможливо. Ні вони, ні ми колекцій нікуди не повеземо. Війна. Усе приватно, люди приносять.

Місцеві?

— Та як місцеві. Треба ж головою думати, кого розколоти (сміється). Я зателефонувала головному режисеру театру ляльок. Попросила ескізи для нашої колекції фотографії. Вісім штук подарував. Потім згадала, що в Макіївці був чоловік із прекрасною колекцією ­екслібрисів, але помер. Знайшла його дочку, поговорила з нею. Передала колекцію музею. Інша жінка привезла роботи покійного свекра. Розвиваємось самі. Інакше ніяк. На ринок їжджу, купую статуетки порцелянові.

Люди приходять на виставки?

— Відвідувачів повно. За тиждень канікул ми провели 74 екскурсії. Ще три-чотири — безкош­товні. Це без майстер-класів, квестів. У мирний час в музеї ходили менше. І філармонія забита, і театри. Думаю, людям набрид телевізор, в якому суцільна війна. Ну, і зараз "міністерство освіти ДНР" працює за радянськими законами. У наказовому порядку водять. В Україні такого не було. Школи погано ходили, лікарі. А зараз бояться.

Працюєте у звичному режимі?

— Так. Ціна, як і була: 5–10 гривень, зараз 10–20 рублів. Доки не було охорони, виставок не робили. Тому почали проводити кінопокази — про музеї, художників, напрямки образотворчого мистецтва. Коли з'явилася охорона, почали і виставки. Зараз тривають сім. Половина експонатів — із фондів музею. Нещодавно зняли виставку, присвячену дню звільнення Донбасу.

Зарплати платять?

— Так, але менші, ніж при Україні. Сума вдвічі більша, але в рублях. А ціни — у кілька разів вищі.

Зараз ви читаєте новину «"В мирний час у музеї ходили менше. І філармонія забита, і театри"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути