середа, 16 травня 2012 10:18

"Уся дорога встелена мертвими бджолами"

— Сосед позвонил: "Ты видел, что с пчелами?". Выхожу, а они крутятся так, будто их дихлофосом потравили, — розказує пасічник 54-річний Юрій Волков із райцентру Якимівка Запорізької області. На травневі свята у нього загинули 40 бджолосімей. Комахи постраждали у трьох районах області — Мелітопольському, Якимівському та Бердянському.

— Тільки у нашому селищі не стало 1700 сімей, — продовжує. — Поїхав я на поле рапсу за Якимівку. Дивлюся, жодної бджоли нема. Прилетіли, взяли нектар, отруїлися й попадали. Вся дорога до Якимівки була встелена мертвими бджолами.

Пасічники написали заяви до міліції та прокуратури.

— Підписалися 29 людей. Я тримаю бджіл із 1976 року, і такого ніколи не було, — говорить Юрій Олександрович. — Працюю викладачем у ліцеї, отримую 2 тисячі. Щомісяця плачу 1200-1300 гривень компослуг. Залишається тільки на хліб і на проїзд. Родину годував за рахунок бджіл. У мене двоє дітей, онука.

— Пришел на пасеку, а там тихо, никого нету. Думал, только у меня пчел не осталось. Поехал к пчеловодам в Акимовку, там то же самое, — додає 34-річний Роман Радучич із міста Бердянськ. У нього не стало 50 бджолосімей. — Одні кажуть, що це фермери потруїли поля, інші — через мобільний зв'язок.

— Це точно через гербіциди, — переконаний Іван Дашкевич, 56 років, із Вознесенки Мелітопольського району.

Позаторік у нього теж загинули всі бджоли. Відтоді почали домовлятись із сільським головою та місцевими фермерами, якими препаратами обробляти угіддя.

— А зараз фермери почуваються вільно, вони пани. Кажуть: "Хто докаже, що саме на наших полях потруїлися бджоли", — зауважує Дашкевич.

Він щодня спілкується з пасічниками із сусідніх сіл.

— Там усі вулики стоять без бджіл. Так масово ніколи не було. Заяви у міліцію — то все пусте. Бо всі отруєння сталися під час травневих свят. Відправити бджіл на дослідження, щоб дізнатися, якими препаратами вони були отруєні, треба протягом 48 годин. А ветеринарів немає, лабораторії не працюють. Зараз усі пасічники залишилися без річного доходу. Якщо ситуація з бджолами продовжиться, почнуть розбиратися з полями фермерів. Це дуже небезпечно.

— Із 29 квітня по 7 травня до Якимівського райвідділу міліції надійшли 68 заяв щодо загибелі 808 бджолосімей, — говорить Катерина Сляднєва із Бердянської природоохоронної прокуратури.

Попередня версія: агрохімічна обробка рослин.

— Сільгоспвиробники завжди толерантні до бджолярів, бо вони нам потрібні, — розказує 60-річний Анатолій Довгань, голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Запорізької області. — Більше бджіл — кращий урожай. Цього року самі пасічники працювали з якимись препаратами проти кліща, який заводиться на бджолах. А тепер шукають крайніх. Дуже сумнівно, що фермери це зробили. Жодному господарству невигідно їх труїти.

— У Запорізькій області було масове отруєння бджіл. Нам відомо про це з достовірних джерел. Раніше такого в Україні не було, — неофіційно розказує співробітник лабораторії хвороб бджіл Національного наукового центру Інституту експериментальної та клінічної ветеринарної медицини. — Ще нам дзвонили з Полтавської області, Кременчуга та сіл поряд, теж скаржилися на загибель бджіл.

Зараз ви читаєте новину «"Уся дорога встелена мертвими бджолами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути