пʼятниця, 17 червня 2016 05:50

Українських водіїв не пропускають у Польщу

— Їду до Варшави по роботі. Спланував там кілька ділових зустрічей. Але через таке довге стояння на кордоні прийшлося все відміняти, — каже 41-річний Василь Городиський. Понад 5 год. стоїть у автомобільній черзі в пункті пропуску "Шегині — Медика" на українсько-польському кордоні у Львівській області. Понад 300 машин не можуть перетнути його через страйк польських митників. Виступили проти рішення влади ліквідувати митну службу та об'єднати її з податковими інспекціями. Бояться масових звільнень.

Автомобільні затори утворилися на всіх восьми українських пунктах пропуску до Польщі у Львівській і Волинській областях. На 15 червня в чергах стояли 2 тис. ­водіїв.

— Узяв відпустку й хотів вивезти сім'ю за кордон на екскурсію. Але після кількох годин на митниці охота до мандрів відпала, — каже львів'янин ­Петро Пашин, 37 років. Повертається додому з пункту пропуску "Шегині — Медика". — Донька Ольга — астматик. Від запаху пального в заторі їй важко дихати. Не знаю тепер, коли зможемо поїхати в Польщу. Прикро, бо і знайома замовила привезти звідти ліки. Коштують утричі дешевше. Доведеться в Україні їх купувати.

На пункті перетину в місті Рава-Руська Жовківського району на Львівщині водії вимагають відкрити браму для проїзду на нейтральну територію. Там зможуть розвернутися і виїхати із затору.

— Також водіям, чиї машини зареєстровані в Польщі, кожні п'ять днів потрібно перетинати кордон, за законом. Якщо цього не зроблять — отримають великий штраф (до 7 тис. грн. — ГПУ), — каже народний депутат 28-річний Володимир Парасюк. — У багатьох людей спливає цей строк. Тому наші митники мають відкрити нейтральну територію й зафіксувати факт перетину кордону автомобілістами.

— Черга ледве рухається. В автомобілістів усі терміни для перетину кордону позбігали. До шоферів у Раві-Руській вийшов старший і пообіцяв, що питання вирішується. Нібито пропускатимуть тих, у кого закінчується п'ятий день, — говорить 33-річний Ігор Зінкевич, депутат Львівської міськради.

Протести польських митників тривають із 3 червня. Найактивніші почалися 13 червня. Тоді на пункті пропуску "Грушів — Будомєж" на Львівщині з польського боку працював лише начальник зміни та один митник. Решта відмовилися йти на роботу. Надали лікарняні чи взяли відпустки за власний рахунок.

Зараз ви читаєте новину «Українських водіїв не пропускають у Польщу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути