вівторок, 17 листопада 2015 06:35

Україна зменшує співпрацю з Росією в атомній енергетиці

Два блоки Хмельницької атомної електростанції замість Росії добудовуватиме чеська або китайська компанія. Про це розповідає 54-річний Юрій Недашковський, президент Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енерго­атом":

— Чеська "Шкода" підтвердила готовність брати участь у проекті. Вона працює за європейськими законами, проблем не повинно виникнути. Ми готові підтвердити своїми статутними рішеннями те, що вони братимуть участь у добудові цих енергоблоків. Виготовлятимуть для нас два комплекти реакторних установок. Китайці пропонують менш привабливі умови. Зокрема, вимагають локалізувати виробництво та залучити китайців.

Два блоки Хмельницької АЕС почали будувати за часів Радянського Союзу. Закінчити проект може коштувати Україні 4 млрд євро — понад 99 млрд грн. Це дешевше, ніж звести блок. Роботи планують завершити до 2020 року. 2008-го міжнародний конкурс з вибору типу реакторної установки для недобудованих блоків виграло російське підприємство "АтомСтройЕкспорт". Україна оголосила угоду ­недійсною, бо за сім років організація не почала ­роботи.

Також "Енергоатом" розширюватиме використання американського ядерного палива компанії "Вестінгхаус" — замість російського. Планує наступного року зробити п'ять замовлень — два для Южноукраїнської атомної електростанції і три для Запорізької АЕС.

Зараз ви читаєте новину «Україна зменшує співпрацю з Росією в атомній енергетиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути