пʼятниця, 26 квітня 2013 06:45

Україна стане спостерігачем у Митному союзі

Україна домовилася з Митним союзом про статус країни-спостерігача. Його мають затвердити лідери держав — членів МС — Росії, Білорусі та Казахстану. Про це заявив український прем'єр-міністр Микола Азаров. За його словами, принципове рішення ухвалили, і залишилося вирішити технічні питання.

— Статус спостерігача спростить доступ до документів Митного союзу, — розповідає політолог Сергій Толстов, 56 років. — Цього завжди хотіли представники нашого уряду, бо це дозволить бути присутніми на засіданнях Євразійської економічної комісії. Там виробляють усі правила Митного союзу. Для України це такий собі запобіжний захід. Київ зможе стежити за ухвалами Митного союзу й пояснювати свою позицію, якщо вони йому невигідні. Але не факт, що до нашої думки дослухатимуться.

Статус спостерігача в Митному союзі не означає членства, навіть асоційованого. Бояться ж не стільки членства, скільки Путіна та Міллера (голова "Газпрому". — "ГПУ"). Бояться шантажу російської бюрократії.  Якщо ж Україна буде партнером із діалогу, як це визначає МС, зможе пом'якшувати його рішення. Або й у перспективі стати членом цієї організації.

Росіяни попервах на Україну-спостерігача не дуже погоджувалися. Хотіли повноправної інтеграції. Коли ж побачили, що це нереально, задовольнилися "програмою-мінімум". Не хочуть, аби Київ цілком віддався Європі.

Статус спостерігача ніяк не може зашкодити Україні щодо європейської інтеграції. З погляду міжнародного права, все, що прямо не суперечить одному союзу, не можна сприймати як перешкоду для нього. Водночас нашій країні можуть бути вигідні різні проекти або різна в них участь. Це і є реальна політика.

Зараз ви читаєте новину «Україна стане спостерігачем у Митному союзі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути