субота, 18 липня 2015 10:54

"Україна споконвіку була Руссю, а Росія — Московією"

Автор: МАЛЮНОК: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

"Територія нинішньої Російської Федерації ніколи, до нового часу, не називалася іноземними джерелами та місцевими мешканцями ані "Руссю", ані "Росією". В західних джерелах до XVIII століття включно Україна виступала під назвою "Русь", а народ, включаючи й козаків, називався "русами" або "рутенцями", — йдеться у поясненні до законопроекту "Про заборону використання історичної назви території України та похідних від неї слів як назви або синоніма Російської Федерації, використання такої назви для позначення сучасної території Російської Федерації чи будь-якої її частини".

Для позначення Росії пропонують вживати термін Московія — так ця територія іменувалась до початку XVIII ст. За порушення стягуватимуть штраф від 850 до 1700 грн. Законопроект подала на розгляд Верховної Ради депутат від Радикальної партії Оксана Корчинська.

— Такий закон мало би розробляти Міністерство інформаційної політики. На жаль, воно цього не робить, тож довелося взятися нам, — говорить її чоловік, засновник партії "Братство" Дмитро Корчинський, 51 рік. Він є одним з авторів документа. — Саме культурна недолугість і проблема самоідентифікації дозволили розв'язати війну на нашій території. Пропаганда і контрпропаганда — речі першостатейної важливості. На жаль, у головах більшості депутатів нема ясності щодо історії України та тієї частини світу, від якої ми відрікаємось. Але за межами Ради більший відсоток освічених людей, ніж усередині. Ми сподіваємося, що суспільство допоможе здійснити м'який тиск на депутатів, аби вони підтримали цей законопроект. Звісно, Москва вперто триматиметься за вкрадений нею бренд. Сподіваюся, у неминучій суперечці наші дипломати покажуть свій рівень. Усі необхідні матеріали й обґрунтування ми їм надамо.

— Україна споконвіку була Руссю, — погоджується політолог Олександр Палій, 40 років. — Навіть Тарас Шевченко кличе наших сусідів Московією чи Московщиною, хоч на той час уже був офіційний термін Росія. Дуже багато народів мають власні відповідники назв інших держав. Німеччину росіяни називають Ґєрманія, англійці — Джермані, французи — Алемань, а самі німці — Дойчлянд. Для поляків Італія — це Влохи. Росія постійно повторює, що буде Молдову називати Молдавією, Білорусь — Білорусією, Киргизстан — Киргизією. Тож і українці мають повне право називати Росію так, як вважають за потрібне.

Зараз ви читаєте новину «"Україна споконвіку була Руссю, а Росія — Московією"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути