пʼятниця, 26 березня 2010 07:10

Украдене Євангеліє оцінюють у 10 тисяч доларів

Євангеліє, якому 330 років, викрали з церкви Воскресіння Христового, що в селі Пациків Долинського району на Івано-Франківщині.

— Воно було унікальне тим, що красиво оформлене і написане, і тим, що йому вже стільки років. Священик казав, його подарували нашій церкві на відкриття 1691-го, — розказує "ГПУ" 64-річний Василь Шевчук, голова церковної громади у Пацикові. — Ми вже не читали з того Євангелія. Воно стояло у храмі як реліквія.

Минулого четверга зранку сільські чоловіки прийшли лагодити храм до свят. Почали молитися, коли побачили, що біля вівтаря розкидані речі, а коло статуї Матері Божої, де раніше стояло Євангеліє, — порожньо. Скринька для пожертв була розкрита. З неї поцупили трохи більше 200 грн, забрали навіть копійки. Зникли і старі книжечки, написані старослов"янською мовою.

— То Євангеліє було дуже намолене, йому ж стільки років. Як піднялася рука в злодія на таке? Та то ж страшенний гріх, — бідкається парафіянка Катерина Василик, 75 років. — Бог його накаже, це ж Великий піст.

Місцеві припускають, реліквія може коштувати понад $10 тис. Приблизно у 5 тис. грн оцінюють зниклі старослов"янські книжки. Крадіїв розшукує міліція. Припускають, злодій добре знав, де саме в храмі лежить найцінніше.

Зараз ви читаєте новину «Украдене Євангеліє оцінюють у 10 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути