пʼятниця, 22 лютого 2013 00:30

"У влади агонія. Вона втратила здатність тверезо мислити"

18 лютого у Гостиному дворі на столичній Контрактовій площі "беркутівці" побили народних депутатів і активістів, які захищають від знищення історичну пам'ятку.

О 9.00 сімох учасників акції, що чергували на першому поверсі, затримали міліціонери й відвезли до відділку. Споруду оточили "беркутівці". Близько 13.00 на площу почали з'їжджатися депутати-"свободівці" й активісти. З півсотні людей прорвалися на внутрішнє подвір'я. Виламали дерев'яну огорожу будмайданчика. Під час прориву між захисниками будівлі та правоохоронцями зчинилася бійка.

До Гостиного зайшли кількадесят бійців спецпідрозділу "Беркут". Заблокували всі виходи та почали виводити учасників заходу. Били й закидали в автозак.

Нардепи-"свободівці" Ігор Мірошниченко, Юрій Сиротюк, Андрій Міщенко та депутат від "Батьківщини" Олександр Бригинець спробували заблокувати проїзд автозаку. Бригинця "беркутівці" штовхнули на землю й товкли ногами. Міщенка посадили в машину.

— "Беркут" бив усіх без розбору, — говорить 40-річний Андрій Міщенко. — Рядовий міліціонер, побачивши моє посвідчення, був трохи заскочений. А полковник чи підполковник дав розпорядження затримати мене. Закинули в автозак, привезли у Подільське відділення міліції. Тримали в машині у внутрішньому дворику. Благо не забрали телефон. Віце-спікера Руслана Кошулинського та депутата Андрія Мохника хвилин 20 не пускали у відділок. Потім сказали, що мого імені немає серед затриманих. Колеги телефоном з'ясували, де я.

— Мене били кулаком в обличчя публічно, не ховаючись, — додає 36-річний Юрій Сиротюк. — Прямим текстом казали, куди я маю йти, та ще й російською. У мене було бажання зробити, як Віталій Запорожець у Семиполках: взяти ствола і пристрелити їх. Я — народний депутат, недоторканний. Але на жодного міліціонера це не діяло. "Пофіг нам твоє посвідчення", — сказали Міщенку. В депутата Гелевея вирвали з рук документ, кинули на землю і топтали. Фотокореспондента вдарили кулаком в обличчя, іншому — закрутили руки і тягнули. При мені за ноги волочили дівчину, головою об землю.

— На зустрічі з міністром внутрішніх справ Захарченком я спитав: "Якщо діє закон сліпої сили, то ми повинні побити вас, пане міністре?". Розмовляли десь півгодини. Кажемо: "В автозаку сидить народний депутат Міщенко". Це ЧП всеукраїнського масштабу. Він мав би терміново дзвонити, випускати. Натомість спокійнісінько дивиться в очі: "Нехай посидить".

— Враження таке, що у влади агонія. Вона втратила здатність тверезо мислити, — розповідає 50-річний Олександр Бригинець. — Ніхто з громадян у Гостиному дворі не робив нічого такого, що могло би спровокувати застосування сили.

Затримали 38 осіб. Склали адмінпротоколи за хуліганство. На кожного наклали штраф 51 грн.

— Милиция сделала правильно, что так резко отреагировала. Им больше ничего не оставалось, — відмахується від запитань охоронець у чорній формі. Біля Гостиного двору у вівторок курить із трьома міліціонерами.

Навпроти стоять два автозаки, чергують із десяток "беркутівців". Троє — на вході до бібліотеки ім. Заболотного. Стежать, щоб відвідувачі не піднімалися на верхні поверхи будівлі.

Із вікон читального залу видно подвір'я Гостиного двору. 10 міліціонерів підтанцьовують під музику із круглого магнітофона, що стоїть на снігу. Будівельники у жовто-зелених робах носять сміття, дошки та мішки з цементом.

Біля скверу за автобусами лузають насіння ще з десяток правоохоронців. Лушпиння плюють у стаканчики з-під чаю.

Тут-таки топчуться кілька активістів.

— Я говорив із журналістом біля Гостиного двору, — розказує 38-річний Ярослав Лисенко, помічник нардепа Андрія Міщенка. Його протримали в машині 3 год. — Чуємо жіночі крики про допомогу. Прибігли, а там побоїще. Сиротюка копають ногами люди у формі, якійсь блондинці крутять руки. Були п'ять-десять "беркутівців" на одного. Мене схопили ззаду, волочили по землі, закинули в автозак.

Керівництво столичного "Беркута" тимчасово відсторонили від обов'язків — на час службового розслідування подій у Гостиному дворі.

У четвер близько 100 осіб зібралися біля центрального входу Київради. Вимагали повернути Гостиний у комунальну власність.

Передати її Києво-Могилянській академії запропонував почесний президент університету В'ячеслав Брюховецький.

— Бо в іншому випадку якщо не один вкраде, так інший, — зауважує.

Аргументи захисників

• Гостиний двір — пам'ятка архітектури, яку незаконно вилучили з реєстру історичних пам'яток. Збудований за проектом швейцарця Луїджі Руски 1809 року замість старого двору. У 1980-х Гостиний двір пережив масштабну реконструкцію.

• Це громадський культурний центр. До реконструкції тут були театр, бібліотека, галереї.

• Київрада передала двір в оренду та під реконструкцію, але її рішення не набуло чинності, тому що не було підписане міським головою та не опубліковане в комунальних ЗМІ.

• Внутрішній дворик будівлі хочуть накрити склом і звести ще один поверх.

• Захарастили будівлю комунальники на замовлення забудовників. Тоді активісти організували акції протесту, вивезли 13 вантажівок сміття.

• Двір — унікальна пам'ятка столиці, "серце" Контрактової площі. Черговий торговельний центр є банальним.

• Гостиний знищують, бо земля під ним ласий шматок для бізнесменів із Партії регіонів. Тому їх підтримують правоохоронці та міська влада.

• Пожежа на другому поверсі — це підпал забудовників. Дає можливість перебудувати споруду через аварійний стан на свій розсуд.

Аргументи забудовників

• Двір не є пам'яткою, він був відбудований у 1980-х із сучасних матеріалів. Будівлю занесли до реєстру пам'яток 1990 року. Архітектор збудував будинок не за проектом, тому включення двору в реєстр необґрунтоване.

• Гостиний двір зводили як торгове місце, тому перетворення на торгово-офісний центр є логічним.

• Столична влада передала двір в оренду на час реконструкції. Всі документи погоджені в Міністерстві культури, будівельній інспекції та з владою всіх рівнів.

• Від надбудови відмовилися на стадії проекту. Розглядається варіант про відмову від критого даху. Фасад будівлі не зміниться.

• Технічний стан будівлі незадовільний — у лівій частині просідає фундамент, іржаві комунікації та стара електропроводка.

• Після реконструкції Гостиний двір виконуватиме свої функції — торгові операції. Під культурний простір виділять 200 кв. м на першому поверсі.

• Гостиний двір реконструюють за рахунок інвесторів, тому що у міської влади немає 200 млн грн на ремонт.

• Пожежа сталася через активістів, що самовільно підключились до електромережі.

 

Зараз ви читаєте новину «"У влади агонія. Вона втратила здатність тверезо мислити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

102

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути